''Zločin nemá právo na svobodu''

Slova napsaná v názvu jsou citací výroku papeže Františka z nedávných dnů. Schvalování nebo krytí zločinu je rovněž zločinem a tedy nemá právo na svobodu, nemá právo svobodně se šířit.

...

Podle zatím kusých zpráv o pachatelích teroru v Christchurch se zdá, že se jedná o stoupence tzv. extrémní pravice. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová dokonce použila zdvojení "krajně extrémní pravice". Teroristické zlo pocházející z bažin extrémní pravice je úplně stejné jako islamistické. Jsou to dvě větve jednoho zla, jímž je vražedná nenávist. Vraždění nevinných bezbranných lidí, dokonce dětí.
 

Zákeřný útok, natož provedený v mírumilovné zemi, jakou je Nový Zéland, není ničím omluvitelný. A teroristický čin (jakékoliv motivace) rovněž není ničím omluvitelný. Neexistuje důvod, pro který by bylo možné takový čin schvalovat, či dokonce adorovat. Schvalování zločinu je zločinem a tedy nemá právo na svobodu, nemá právo svobodně se šířit. Neexistuje ospravedlnění pro nacistický teror, ani pro teror komunistický, nacionalistický, islamistický, či jakkoliv údajně nábožensky motivovaný. Stejně tak neexistuje nic, co by ospravedlnilo jejich schvalování. Bylo by to stejně absurdní a zvrhlé, jakoby někdo schvaloval teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo kvůli karikaturám urážejícím náboženství.
Princip pomsty na nevinných jako údajná odplata, to přeci dělali nacisté. Zrovna kolem půlky března, při vzpomínce na 80. výročí obsazení naší země nacisty a při vzpomínce na jejich brutalitu, je to velmi varovné. 
Jedinou možností, jak má civilizovaný svět reagovat, je odpověď pokojná a civilizovaná. Určitě pevná, ale vždy pokojná. Ani Norsko se nenechalo po zrůdném Breivikově činu rozvášnit. Společnost reagovala odhodlaným pokojem. Pamatuji si ten den, kdy norská společnost veřejně představila světu svůj postoj, nenechat se zviklat a nenechat se svést na cestu jakési temné odplaty a spirály násilí.
... 
Závěrem přání podle dávného františkánského pozdravu. Pokoj a dobro.

 

...

 

Autor: Marek Trizuljak | sobota 16.3.2019 8:33 | karma článku: 16,41 | přečteno: 251x