''Ten, kdo nejedná podle svého přesvědčení, je darebák''

Jedním z hesel, která dal Masaryk do vínku vznikajícímu novému státu, uvádím blog k 1. listopadu a několika výročím. 

....................................................

1/ Domnívám se, že nijak zvlášť nepotřebujeme tzv Halloween a je zbytečné tímto slovem přejmenovávat dávné tradiční svátky Všech svatých a Památky zesnulých. Dny s krásnými, hlubokými obsahy. České země mají své svaté ochránce, mezi prvními svatého Václava. Není vůbec náhodou, že v kritických chvílích se lidé spontánně shromažďují právě u jeho pomníku. Máme také Anežku Přemyslovnu, jejíž kanonizace v listopadu 1989 výrazně přispěla k naší svobodě.
A úcta k zesnulým, láska k nim je u nás silná. V prvních listopadových dnech zvláště viditelná.
 

Rozpohybovaná fotografie z nočního ''dušičkového'' hřbitova

2/ Slavil jsem sté narozeniny Československa potichu, bez přemíry slov. Za těch sto let to bylo tak padesát na padesát: zhruba 49 let svobodné existence a 51 let nesvobody. Patří tam i okleštěná demokracie druhé republiky, jíž stejně nebyla k ničemu její "předpodělanost" z nacistů. Dostali jsme "skvělé dárky" ke kulatým narozeninám - 1938 Mnichov, 1948 komunistický puč a k padesátinám okupaci (1968). Doufám, že součet konečně převážíme a svobodných let bude přibývat. 
A přesto všechno je na co vzpomínat s úctou a vděčností. S hrdostí. Svobodná, svébytná existence, byť přerušovaná, se stále vrací. Zatím nejdelší svobodné období prožíváme nyní a trvá už málem 29 let.
3/ Brzy si budeme připomínat 100. výročí konce první světové války.  V naší vesničce je pomník, z něhož je jasné, co to bylo za nesmyslné krveprolití. Devatenáct lidí. Téměř polovina dospělých mužů z tehdejších zhruba 180-200 obyvatel. Zmařené životy, většinou v mladém věku.

Pomník padlým první světové války. V malé obci 19 mužů

 

4/ Datum 1. listopadu přináší několik výročí, která mě zaujala:
 

- Prvního listopadu 1478 povolil papež Sixtus IV. ustanovení španělské inkvizice. Stalo se tak na naléhání Ferdinanda Aragonského a inkvizice byla podřízena španělskému dvoru. Žádná sláva.
- Prvního listopadu 1512 představil Michelangelo veřejnosti výzdobu stropu Sixtinské kaple s námětem Stvoření světa. Úchvatné dílo provázející zrod novověku. Za čtvrt století se Michelangelo do Sixtinské kaple vrátil, aby vytvořil fresku Posledního soudu. Symbolika dvou témat, Stvoření světa a Posledního soudu je výmluvná.
(Sixtinská kaple byla vybudována za pontifikátu výše zmíněného Sixta IV.)
 

Strop Sixtinské kaple. Zdroj reprodukce Wikipedia commons

 

- Prvního listopadu 1956 prohlásil Imre Nagy Maďarsko za neutrální stát a oznámil vystoupení z Varšavské smlouvy. Drastická odpověď Sovětského svazu, který nestrpěl žádné pokusy podrobených národů o svébytnost, nedala na sebe dlouho čekat. János Kádár, který nechal Nagye popravit, zemřel 6. července 1989. Ve stejný den, kdy byl Imre Nagy rehabilitován. Spravedlnost má své podivuhodné cesty. 
- Prvního listopadu 1993 vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva. Vznik Evropské unie je také pro naši zem zásadní věcí.
- Dne 1. listopadu 2018 se konala v Praze konference věnovaná národní bezpečnosti. Většina referujících potvrdila, že členství v mezinárodních společenstvích jako EU a NATO patří k naprosto nezbytným zárukám našeho bezpečí v současném světě. Nejedná se jenom o nějaké "pasivní bezpečí". Jde ve skutečnosti o svět, který má stálé možnosti rozvoje a růstu a který nám dává dobré vyhlídky k tomu, abychom si i nadále udrželi svobodu a svébytnost. Abychom zmnožili počet let prožitých ve svobodě a dlouhodobě obrátili "skóre" padesát na padesát zmíněné v úvodu. Naším přesvědčením a bytostnou potřebou je život ve svobodě. Bylo by opravdu velkým darebáctvím svobodu si sami lehkomyslně promarnit.
Život ve svobodném, otevřeném světě nemá alternativu.

.......

....... 

 

Autor: Marek Trizuljak | pátek 2.11.2018 0:21 | karma článku: 18,54 | přečteno: 380x