Svátek Tří králů je exemplárně sluníčkářský a má hodně co říci dnešním politikům

"Cesta mudrců z Východu symbolizuje úděl každého člověka. Náš život je poutí. Cestou jsme osvěcováni světly, abychom nalezli plnost pravdy a lásky". (Papež František v tříkrálové promluvě, 6. ledna 2020)

...

Náš život je poutí

...

"Králové Taršíše a ostrovů přinesou dary (...). Všichni králové se mu budou klanět, všechny národy mu budou sloužit." (Žalm 72, 10-11)
"Jakmile uviděli hvězdu, zaradovali se nevýslovnou radostí. Vstoupili do domu a spatřili dítě s jeho matkou Marií, padli na zem a klaněli se mu. Otevřeli své pokladnice a obětovali mu dary: zlato, kadidlo a myrhu."  (Evangelium sv. Matouše 2,11)

...

"O slavnosti Zjevení Páně („Tří králů“) hledíme na zkušenost mudrců, kteří následováním hvězdy nalézají Světlo. Hvězda, která se jim ukázala na nebi, zažehla v jejich mysli a srdci světlo, které je podněcuje, aby hledali velké Světlo Kristovo. Mudrcové věrně následují světlo, které prostupuje jejich nitro, a setkávají se s Pánem." (z promluvy papeže Františka, 6.1.2020)
https://www.pastorace.cz/clanky/cesta-mudrcu-symbolizuje-kazdeho-cloveka-nas-zivot-je-pouti

...

 

...

"...Vše, co děláme, nutno důsledně podřizovat zákonům etickým. Vím, že jsou politikové, hlavně ti, kteří se považují za náramně praktické a chytré, kterým se ten požadavek nelíbí; ale zkušenost učí, že politika rozumná a poctivá, je nejúčinnější a nejpraktičtější. Nakonec mívají takzvaní idealisté vždycky pravdu a udělají pro stát, pro národ a lidstvo víc než ti politikové, jak se jim říká, reální a chytří..." (Hovory s T,G,M)

To, co řekl Masaryk, má jednoznačnou spojitost s tím, co udělali pověstní Tři králové svým rozhodnutím k odboji proti nacistické okupaci. Vše co děláme, je nutno podřizovat zákonům cti, statečnosti, službě lidské důstojnosti, pravdě a svobodě.

 

Ale stejně tak je zde velká spojitost s tím, co udělali tři králové (mudrci, mágové) v biblickém příběhu. Šli za světlem, radovali se z něj, poklonili se skutečnému Králi. Obraz klanějících se Tří králů je obrazem úcty a moudrosti, které potřebujeme všichni, avšak nejvíce ti, jimž byla dána "moc" znalostí, vzdělanosti, moc světská nebo duchovní a moc vládnout nad hmotnými statky a nad lidmi.

Vládce - i dnešní politik - naplňuje své poslání, když má skutečný respekt před mocí mnohem vyšší, z níž pochází mravní řád a velké ideály, zdroje cti, odvahy, pokory, pravdivosti, lásky, věrnosti, služby lidem. Nestačí vnějšková okázalá gesta. Ba ani padnout tváří na zem samo o sobě nepomůže. Protože tím skutečným klaněním Bohu jsou až praktické skutky, počínaje životem v pravdě, službou, láskou, úctou obětavostí...  Slova o pravdě a lásce vítězící nad lží a nenávistí, nejsou prázdná; prázdný je ten, kdo jim nechce rozumět anebo se jim vysmívá.

 

 

Václav Havel napsal 11. listopadu 2011 rukou na kousek papíru: „Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela 25. listopadu 1989. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat...“
Tu pomoc budeme určitě potřebovat. A také budeme potřebovat osobnosti s citlivým vnitřním kompasem mířícím k světlu a pravdivému hledání, jak ukazuje tříkrálový symbol pouti za hvězdou.

 

...

...

 

Autor: Marek Trizuljak | úterý 7.1.2020 0:19 | karma článku: 22,35 | přečteno: 616x