Srovnání dvou prezidentských kandidátů? Nebe a dudy!

Srovnávání se nevyhneme. Odmítám však vyjadřovat se negativně k osobě Miloše Zemana, byť jej volit určitě nebudu. Protiví se mi nadávky na jeho adresu, či na adresu jeho voličů. Tohle nemáme zapotřebí

Drastický je rozdíl ve férovosti či neférovosti vedení kampaně, v průhlednosti či neprůhlednosti jejího financování a také ve způsobu vyjadřování o protikandidátovi. V jednosměrné záplavě dehonestačních lží namířených na osobu soupeře - Naštěstí jen jednosměrné! Tahle rozlišovací znamení sama o sobě by měla stačit, jsou velice výmluvná.  Neuškodí zavzpomínat, čí styl a rukopis to byl za abnormalizace po roce 1968. Nikdo si snad nepamatuje, jak fungovaly blátomety proti lidem nepohodlným komunistickému režimu? Není tam ani stopa podobnosti? Dnes podrazy vycházejí čitelně z jedné strany a jejich "metodika" se kupodivu moc neliší od  oné dávné, normalizátorské.
Zatímco člověk takto masivně špiněný - Jiří Drahoš - se k žádným podobným podpásovým útokům nesnižuje. Argumentuje dál klidně a pozitivně. Také ve štábu pana Drahoše a u osobností, které ho podporují, vládne pozitivní, uvolněná nálada a smysl pro humor. V týmu je například historik Jaroslav Šebek a astrofyzik Jiří Grygar. Mezi osobnostmi, které vyjádřily veřejně podporu se mezi mnoha dalšími skví Marta Kubišová. Nepominu "tři mušketýře" (Hilšer, Fischer, Horáček) z řad prezidentských kandidátů prvního kola.
Šance na změnu
Máme k tomu příležitost v osobě kandidáta s dobrou kvalifikací, kultivovaným vystupováním, precizně formulovanými názory (a transparentním účtem, což má být v demokratických poměrech naprosto nezbytná podmínka). Člověka, který má respekt v zahraničí, a to zejména v civilizovaném, demokratickém světě. Člověka, který byl úspěšný ve svém předsednictví Akademie věd, kde kromě jiného prokázal, že umí houževnatě a cílevědomě vyjednávat. Jiřího Drahoše samozřejmě neidealizuji, každý má své chyby a nikdo není dokonalý. Ale je to dobrá, nadějná alternativa. Šance pro tolik potřebnou změnu. Střídání stráží je zdravé a potřebné.
Wind of ChangeZároveň je jasné, že ani při vítězství Jiřího Drahoše nebude vyhráno automaticky. Klima ve společnosti je takové, jaké vytváříme my sami, občané země. Dobu utvářejí lidé svým chováním a vlastnostmi. Změna k lepšímu, například změna k větší slušnosti a uspořádanosti poměrů, bude vyžadovat spoustu práce, kterou za nás žádný prezident neudělá. Můžeme však mít takového, který nás v tom podpoří.
--------------------------------------------------------------------------

Autor: Marek Trizuljak | pondělí 22.1.2018 18:18 | karma článku: 22,47 | přečteno: 1097x