Spravedlivý soud s neonacistickým vrahem

Mimořádně surový, nenávistný způsob provedení vraždy si opravdu žádal tvrdý trest. Ten přišel a tak je to správně. Včetně nekompromisních slov soudce.

Ve skutečnosti ale není nad čím jásat. Neni to bohužel dobrá zpráva, protože vražda britské političky Jo Coxové, mladé ženy po níž zůstaly dvě malé děti, se vůbec neměla stát.

Zdroj: www.politico.eu

Můj osobní dojem z toho je, že se jednalo o politický atentát, jehož cílem bylo ovlivnit referendum o brexitu. (nasvědčuje tomu i načasování). V Británii se v souvislosti s tímto činem také mluví o "domácím" terorizmu, v tom smyslu, že cílem násilí je umlčet či zastrašit nositele jiného názoru.

..........................................................................................................................................

K soudu a rozsudku: "Jiná možnost není", komentoval soudce verdikt doživotí bez možnosti propuštění.
„Nejste vlastenec... Svými činy jste zradil podstatu této země, kterou je věrnost parlamentní demokracii... Je jasné, že vaším vzorem není láska k zemi či ke spoluobčanům, ale je to naopak obdiv k nacismu a k podobným protidemokratickým rasistickým přesvědčením," (řekl soudce na adresu Maira) zdroj:

Je velmi dobře, že tahle jasná, tvrdá slova zazněla. Žádná "politická korektnost" jak je (asi jen u nás) Britům podsouváno. Ke slušným slušně, k slabým ohleduplně, k pachatelům násilí velice tvrdě a nekompromisně. Zvlášť k pachatelům takhle zvráceným. Obludnost (neo)nacizmu, rasizmu a dalších nenávistných ideologií musí být zastavena v zárodku.
 

Autor: Marek Trizuljak | čtvrtek 24.11.2016 17:17 | karma článku: 18,63 | přečteno: 814x