''Soft terorizmus'' lživých zpráv

Skutečnost, že poskytovatelé twitteru začali blokovat podvratné internetové portály, vnímám jako mimořádnou zprávu. Konečně se s tím začalo! Proti zjevně úmyslnému, cílenému lhaní je třeba stavět mantinely.

 

Předešlu jednu věc: Podobné postupy mohou být dvojsečné. Je naprosto nezbytné udržet při nich velmi korektní a předem jasně stanovenou míru.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Marné jsou nářky, že se v případě nového chování twitteru údajně jedná o "cenzuru". Tvrzení o cenzuře je v tomto případě bazálním nepochopením demokracie. Nepolykat jedy není cenzura, ale úplně normální základní opatrnost. Proč by měla být společnost bezuzdně sycena vlnou zloby a otrávenými zprávami?
A jestli je blokace dezinformačních webů totalitní praktikou? Ani náhodou! Je obranou proti totalitě! Vždyť totalitní praktikou je právě to organizované šíření dezinformace, strachu a nenávisti.

https://zpravy.idnes.cz/analyza-prokremelskych-webu-evropske-hodnoty-masarykova-univerzita-gregor-vejvodova-g5a-/domaci.aspx?c=A160613_122145_domaci_jw

 

Analogie:
Selekce potravin na ty, které zdraví prospívají a ty, které škodí nebo jsou toxické, patří k naprosto základním věcem. Je za tím účelem zřízena státní kontrola, možné jsou sankce a zákaz distribuce závadných výrobků. Lze také uzavřít celé provozovny atd. Naprosto stejně, z čiré potřeby sebezáchovy je nutné, aby fungovala kontrola a blokace kontaminovaných informačních (pa)toků. Je v tom obyčejný selský rozum: NORMÁLNÍ JE NEKONZUMOVAT JEDY nejenom v jídle, ale stejně tak i ve zprávách.
Jed lži a nenávisti nalévaný do lidského vědomí patří k největším ohrožením současnosti. Strašení lidí pomocí fake news je určitý druh soft terorizmu. Nebránit se, netřídit a nediferencovat by byla plíživá, pozvolná sebevražda. Zmíněný postup twitteru je správný a přispívá k utváření společenské normy. Zároveň doufám, že tato "první vlaštovka" není poslední. Že se všeobecně ustálí princip vědomého odmítání fake news, což jde ruku v ruce s dobrou informovaností o nich a jejich podstatě.
Velice doufám, že v tom budou pokračovat i další sociální sítě

Závěrem příklad z Finska:
Jde ve velké míře právě o to, jaká je vzdělanostní úroveň lidí a jejich schopnost orientovat se. Finsko se ukazuje jako značně odolné proti dezinformacím. Racionální chování Finů a jejich velká rezervovanost vůči podvratné propagandě jsou jistě podmíněny historickou zkušeností. Takový "Sputnik" se ve Finsku neuchytil jednoduše proto, že lidé jej nepolykají i s navijákem jako jinde.
Zároveň je za odolností finských občanů pověstně vysoká úroveň školního vzdělávání. Systém výuky, který lidi učí s informacemi správně a obezřetně zacházet. 
https://zpravy.idnes.cz/finsko-proti-hybridnim-hrozbam-d3m-/zpr_nato.aspx?c=A170414_074456_zpr_nato_inc

 

Jako absolutní minimum potřebujeme mít zejména povědomí o seznamu a povaze podvratných webů. Naší zemi lze jen přát, aby se její občané také uměli dostatečně orientovat, podobně jako Finové. Aby uměli rozpoznat lži a byli proti nim odolní. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

- Jak jsou dezinformace fabrikovány a šířeny (odkaz zde)
- Ohledně nové praxe na twitteru (odkaz zde)
-------

       

       

Autor: Marek Trizuljak | středa 13.6.2018 21:45 | karma článku: 15,86 | přečteno: 808x