Rusku snad naše vzpomínání na srpen 1968 vadí? V čem vlastně a proč by jim mělo vadit?

V čem vlastně a proč by mělo komukoliv v Rusku vadit vzpomínání české a slovenské společnosti, občanů, politiků a historiků u příležitosti padesátého výročí invaze Varšavské smlouvy do Československa?

Je to významné výročí. Půlstoletí už má dostatečnou symbolickou váhu na to, aby proběhly řádné a důstojné oficiální vzpomínky.  Abychom s velkou úctou připomněli oběti na životech československých občanú (137 od srpna do prosince 1968 a více než 400 do odjezdu okupačních vojsk) Abychom si připomněli závažné škody, hmotné i morální, které nám okupace přinesla. Aby se také k tomu všemu mohli vyjádřit občané, politici, historici, atd. Vše by teoreticky mohlo proběhnout ve velmi pokojné atmosféře. Je pomalu čas hodnotit a zároveň se nepatrně odpoutat od dávných emocí. (Nepochybuji však ani v nejmenším o tom, že vzpomínání pamětníků okupace z roku 68 je dodnes velmi emotivní. A nikomu nelze zakázat jeho vzpomínky, natož aby o nich mluvil. Za naprostou drzost a nestoudnost považuji, když se na blogu publikované vzpomínky stanou předmětem okopávání kotníků, provokací a zlomyslného trolení. Cui bono?

To je právě to, co mě zaráží a opravdu nenechává v klidu: Křečovitá snaha "proruských trollů" zasahovat do vzpomínek občanů neustálým podrýváním a zpochybňováním. Každý zveřejněný blog vzpomínek a názorů k srpnu 1968 je stižen záplavou trolení a podstrkování lživých, naruby obrácených verzí, hanebného schvalování okupace a přitakávání tehdejšímu brežněvskému vedení Sovětského svazu. Dokonce prý soudruh Brežněv z dálky z Moskvy "prorocky zahlédl" požár československé kontrarevoluce, a proto se nezištně, přátelsky a bratrsky rozhodl přispěchat nám na pomoc s jeho hašením!!!
Na protest proti tomuto hulvátství neotevírám pod svými blogy k tématu srpna 68 diskusi. Víc udělat nemohu. Každý si může samozřejmě psát takzvaně co chce a kde chce, ale rozhodně nemusí k tomu zneužívat prostor pod mými blogy.
(Naši soudruzi si beztak na své neotřelé "hysterické objevy" najdou prostor klidně i v britském  tisku. Což jim ze srdce přeji :-D Aspoň tu jejich ostudu vidí celý svět)
 
Stejně znepokojivé jsou ony tu i tam vypouštěné ruské "dokumentární pořady", jejichž obsah je v příkrém rozporu s oficiálními vyjádřeními prezidentů Gorbačova a Jelcina, kteří označili okupaci Československa za nesprávnou a vyslovili nad ní politování.

.
Myslím, že společnost v Česku i na Slovensku je otevřená vůči pokojnému a důstojnému vzpomínání. Zatímco - jak se zdá podle mnoha náznaků - je současnému Rusku naše vzpomínání na srpen 1968 trnem v patě. Odtamtud vychází (jaksi zákeřně bokem, skrze aktivitu "proruských trollů") soustavný tlak, rozeštvávání a podněcování vášní. Opravdu to vypadá, že Rusku to naše vzpomínání nějak vadí. Považují to za "propagandu" údajně namířenou proti nim. Jakoby nám snad chtěli nařizovat, jakým způsobem vzpomínat smíme, či nesmíme.

A přitom by stačilo jen málo: Padesáté výročí okupace je skvělou příležitostí znovu potvrdit platnost výše zmíněných prohlášení pánů Gorbačova a Jelcina. A nechat nás na pokoji, ať vzpomínáme po svém, svobodně, pokojně a důstojně. Tak jak to vědomí našich národů a naší společnosti potřebuje.

.......

.......

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | čtvrtek 16.8.2018 9:18 | karma článku: 39,83 | přečteno: 2198x