Poprask kolem francouzské snídaně

9. prosince 1988 se v Praze konala legendární snídaně prezidenta Mitterranda s představiteli československého disentu. Před několika dny jsme mohli vzpomenout 30. výročí této události. 

......

Nejdříve k obrazu "Snídaně v trávě" od Édouarda Maneta. Vystavení díla na Salonu odmítnutých v roce 1863 způsobilo řádný poprask. Ale zároveň inspirovalo proměnu výtvarného vnímání dalších slavných umělců, jako Gauguin, Cézanne, Picasso a Matisse.

Mitterrandova snídaně s několika signatáři Charty 77 v jídelně Buquoyského paláce na Malé Straně taky způsobila poprask jaksepatří a byla předzvěstí významných změn. Francouzský prezident byl prvním západním politikem, který se setkal se zástupci našeho disentu. A s neslýchanou "drzostí" (viděno pohledem našich papalášů) trval na tom, že se nejdříve sejde s československou opozicí a až pak s Husákem. François Mitterrand tím naše disidenty fakticky legitimoval a postavil je na roveň československé oficiální vládě. To byl historický průlom.

Husák musel počkat, přednost dostal Havel

(https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1060726-pred-30-lety-se-snidalo-u-mitterranda-husak-musel-pockat-prednost-dostal-havel)
"Dinosauři" se brzy otřepali a chtěli se pomstít. Vtipně se vrátili ke svým oblíbeným obuškům. Demonstrace na Václavském náměstí u příležitosti vzpomínky na Jana Palacha v lednu 1989 byly brutálně rozehnány za nasazení Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, milicionářů, psů a vodních děl. S. příslušník Ondráček taky byl u toho a hezky se potom v televizním šotu pochlubil, jak bylo všechno v pořádku a přesně podle zákona. Pohádkové na daném záznamu je také to, jak mu redaktorka pilně napovídá, aby nezapomněl zmínit tyče a řetězy, jimiž údajně byli demonstrující občané vyzbrojeni. 
Několik představitelů opozice bylo po demonstracích odsouzeno za údajné výtržnosti. 21. února 1989 byl odsouzen Václav Havel k devíti měsícům vězení. Žádná pohodička podobná scéně od malíře Maneta.

 

Ale všeho do času... Připomněl bych  citát z evangelia, který se na komunistický režim mimořádně hodí:
.... "Bude podoben muži bláznivému, který postavil svůj dům na písku. A spadl příval, přihnaly se vody, zvedla se vichřice, a obořily se na ten dům; a padl, a jeho pád byl veliký." (Matoušovo evangelium 7,24-27)  

.......

.......

 

 

Autor: Marek Trizuljak | středa 12.12.2018 11:13 | karma článku: 18,09 | přečteno: 671x