Pohled do zrcadla - Deník z karantény, den jedenáctý

Jen tázání... Tyto dny nám určitě nastavují zrcadlo, ale nejsem tím, kdo by směl dělat totéž. Proto hlavně tázání... Raději bych to řekl obrazy a poezií, kdybych to opravdu uměl...

...

...

Určitě není chvíle na samolibé nakrucování před zrcadlem tak jako zlá královna v pohádce o Sněhurce. A není to čas na Macbethův pohled do zrcadla, nad nímž se vládce vyděsil, avšak ani to jej nepřimělo, aby opustil cestu zla, na niž se vydal. Spíše mám na mysli pohled do zrcadla jako nahlížení světa, který je pod šedivou pěnou dní nekonečně krásný.

....

Co jsme to všechno zkoušeli? Válčili jsme za mariánský sloup a stejně vášnivě proti němu... Nyní se znovu čeká. Car z nedaleké země chtěl nechat lid hlasovat o zákonu, který by mu zaručil doživotní samoděržaví. Odkládá se... Ostatně co je to za pošetilost použít demokratický nástroj referenda k potvrzení doživotní despocie jedince?  Benátky byly narvány turisty k prasknutí a teď jen ticho a prázdno. Někde jsem zachytil dojemnou starost o fotbalové hvězdy, které, když jsou ochuzeny o zážitek hučící arény a masového obdivu fanoušků, tak jim hrozí propad do gamblerství a jiných závislostí. Náš premiér se modlí v parlamentu... Věc nevídaná a neslýchaná (hodnotit to nebudu). Zatímco poglavnik Náramné Británie se blýskl prohlášením, že jeho země žádná velká opatření proti epidemii zavádět nebude. Někteří mu za to dokonce tleskali. Ale i tahle "sláva" už je v prachu. Chraňte se davu, který tleská a oslavuje vás.
...
Prostor před bazilikou Svatého Petra v Římě bývá plný lidí. A nyní, najednou bude papež František promlouvat k prázdnému náměstí (v pátek 27.3.2020). Téměř jistě tam bude mnohem víc ptactva než lidí, a tak se zopakuje příběh o svatém Františkovi z Assisi, který kázal ptákům. To je nepřehlédnutelný symbol. Jeden člověk, který obrátil směr svého srdce k vlídnosti a milosrdenství, může znamenat víc než plné náměstí.
...

...

Zrcadlo večera,
zrcadlo noci...
vítr
hlas nad hladinou...
jen ševel...
dobře vím,
že nic nemám  
ve své moci

jen čekám
vyhlížím Tě...
na břehu jezera

...

...

...

Autor: Marek Trizuljak | čtvrtek 26.3.2020 8:05 | karma článku: 15,99 | přečteno: 280x