''Obětoval se pro lásku k svobodě'' - Palachův pomník v Římě

Čin Jana Palacha vzbudil v Itálii velký ohlas. Už koncem ledna 1969 byla vyhlášena sbírka na jeho pomník, z iniciativy italského deníku Il Tempo 

...

Sbírka byla úspěšná, během jediného roku mohl být díky ní v Římě vytvořen pomník, jehož autorem se stal sochař Vittorio Colbertaldo. Místo, kde pomník stojí, původním jménem Náměstí Olympiády, bylo dne 18. ledna 1970 přejmenováno na Náměstí Jana Palacha. A ve stejný den se na slavnostním odhalení pomníku osobně zúčastnil římský starosta Clelio Darida. Nápis na Palachově pomníku zní: "Obětoval se pro lásku k svobodě".
Invaze do Československa v roce 1968 způsobila u levicově smýšlejících lidí v západních zemích krach sympatií k Sovětskému svazu. Mnozí na Západě se zajímali o Pražské jaro, ale asiatsky despotické chování Brežněvova režimu odhalilo celému světu, že žádný socializmus s lidskou tváří neexistuje a nikdy existovat nemůže. Pohotová reakce italské společnosti a její projev solidarity s námi si zaslouží obdiv a vděk. 
.......
"Půvabné" je, jak naše tajné služby monitorovaly dění kolem vzniku Palachova pomníku v Římě. Z archivu StB pochází fotografie římského starosty při odhalení pomníku: 
http://www.janpalach.cz/images/mistapameti/9-roma/2.png (zdroj: http://www.janpalach.cz/cs/default/mista-pameti/roma)

...

U Palachova pomníku v Římě se dne 16.2. 2014, u příležitosti 45. výročí zastavil a vzdal úctu kardinál Dominik Duka. „Současná doba požaduje, abychom znovu vyslechli Palachovu výzvu a nebyli lhostejní, abychom skutečně měli zájem o věci veřejné, když demokratický systém nám dává větší možnost vstupovat do těchto záležitostí“ 
(http://www.dominikduka.cz/ze-zivota-dominika-duky/ucteni-pamatky-jana-palacha-v-rime/)
 

Zmíněné náměstí v Římě není v Itálii jediným místem nesoucím Palachovo jméno. V téže zemi je po něm pojmenováno na deset ulic v různých městech, vysokoškolské koleje v Benátkách a monumentální schodiště v Terstu.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 18. ledna  2019 se v Římě uskuteční vzpomínka na Jana Palacha, oficiální pozvánka našeho velvyslanectví je zde

 

 

Autor: Marek Trizuljak | čtvrtek 17.1.2019 14:25 | karma článku: 16,21 | přečteno: 331x