Mstít se na příbuzných je komunistická ohavnost

To mnozí pamatujeme z minulosti. Děti byly režimem trestány za rodiče, někdy i za prarodiče. Rodiče byli bolestně zraňováni či vydíráni tím, že perzekuce dopadala na jejich děti. Stát si dělal z příbuzných rukojmí.

 

Začnu zprávou, z níž bych měl v každém případě radost, nebýt takové jedné "maličkosti".
Pan Jiří Brady, který přežil věznění v koncentračních táborech, v Terezíně a Osvětimi a jehož příbuzní (oba rodiče a sestra) v Osvětimi zahynuli, by měl letos 28. října obdržet vyznamenání od prezidenta České republiky. Byl o tom kanceláří prezidenta telefonicky informován a také podle dcery, Lary Bradyové obdržel informaci o harmonogramu ceremoniálu.
Po setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou, však byl Jiří Brady ze seznamu letošních vyznamenaných vyškrtnut. Podle Lary Bradyové se nabízí souvislost v příbuzenském svazku a tedy v "odvetě" panu Hermanovi. Daniel Herman k tomu uvádí, že mu z Hradu před setkáním s dalajlámou vyhrožovali.
Jenže, pokud je to tak, byla by to odveta na příbuzných, jedna z typických manýr totalitního režimu.

V jakých poměrech se to ocitáme? Přemýšlím, zda se ještě "Hrad" nechytí za nos a třeba pan Brady nakonec vyznamenání obdrží. V takovém případě by se ale také mohlo stát, že je po této neslýchané trapnosti převzít odmítne. Vůbec bych se mu nedivil.

Z toho, co o panu Bradym vím, se mi zdá, že je to mimořádně statečný, obětavý člověk. Kromě jiného se také po dlouhou část svého života věnuje publikování a přednáškám o holocaustu. Naše země je mu za mnohé vděčná. Opakovaně se sem vracel, vystupoval veřejně a jeho příbeh, společně s tragickými osudy příbuzných, patří neoddělitelně k paměti našeho národa

Jiří Brady pomohl v zaplňování mezer v naší historii, říká pracovnice z Židovského muzea Marie SmutnáZdroj: http://www.lidovky.cz/jiri-brady-pomohl-v-zaplnovani-mezer-v-ceske-historii-rika-pracovnice-z-zidovskeho-muzea-g7q-/zpravy-domov.aspx?c=A161021_165705_ln_domov_ELE

Tento člověk také dobře věděl, co naši zemi čeká po únorovém puči roku 1948. Případů, kdy byli stejní lidé krutě perzekvováni jak nacisty, tak poté komunisty je velká řada. Obrovské štěstí má každý, kdo aspoň té druhé brutální vlně unikl.
Zvláštní druh šikany, jehož se Jiří Brady dožívá nyní, naznačuje, že naší zemi hrozí reálné nebezpečí: Ani se nenadějeme a můžeme se znovu propadnut do temnoty a hanby. Lépe řečeno, už se tam možná propadáme. Lze to ještě nějak zastavit?

----------------------------------
Pod čarou:
„Když tichá většina, lidé, kteří by měli promluvit, nepromluví, tak to špatně dopadne, protože lidé kteří řvou, ti se dostanou k moci...“ (Jiří Brady)

Vyjádření kardinála Miloslava Vlka

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | pátek 21.10.2016 20:35 | karma článku: 42,72 | přečteno: 3279x