Migrace? Jediným racionálním řešením je mezinárodní spolupráce.

Migrace je globálním fenoménem, proto si vyžaduje koordinovaný přístup za účasti co nejširšího mezinárodního společenství. 

.......

Jsem přesvědčen, že globální pakt o migraci je nezbytný a že je to dobré nasměrování. Jistě, nic není dokonalé, ale žádné jiné východisko není, než co nejvíce sdílená mezinárodní spolupráce. Rozumné cesty snad mohou chtít mařit jen kazisvěti, jimž stav neřešení krizových jevů vyhovuje. Poznají se podle toho, že sami žádné konstruktivní cesty neukazují, pouze bojkotují řešení navrhovaná jinými. Uzavřít se do ulity a tvářit se, že problém se nás netýká, NENÍ racionálním řešením. 

......
Šíření strachu je trikem parazitujícím na problému, trikem, jak manipulovat veřejností a zasévat nejistotu. Posilují se tím extrémně nacionalistická hnutí, která nepokrytě tíhnou k násilnostem. Strach, nenávist a násilí snadno zatemní lidský mozek. Problém migrace se nesmí zneužívat k rozpoutání hysterie a následné manipulaci s lidmi, s jejich vědomím, rozhodnutími a konáním. To nikdy nepřinese dobré řešení. Může to situaci naopak velmi zhoršit. Kdo seje vítr, žne bouři.

 

 

.......
A přitom je vidět, že se daří migraci zvládat. Její pokles, například ve vztahu vůči evropským zemím, je markantní. Současná čísla jsou dokonce nižší, než v roce 2014, tedy před velkou jednorázovou vlnou z roku 2015.

Zde je přehledná tabulka - otevře se kliknutím na odkaz:
https://img.cncenter.cz/img/12/full/5090176_migrace-uprchlici-evropa-evropska-unie-infografika-dne-v0.jpg?v=0

Nechci problém bagatelizovat. Migrace existuje, je to fenomén provázející celou lidskou historii. Migrantem byl také biblický patriarcha Abrahám se svým rodovým společenstvím.  
Dnes je na pouti světem, mimo svůj domov, zhruba každý třicátý člověk. Jde jen o to, vnímat problém naprosto realisticky a pokojně. 
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/globalni-pakt-osn-o-migraci/r~8dcdc952f9e511e8b9390cc47ab5f122/Také druhý odkaz se vztahuje ke globálnímu paktu o migraci: 
https://www.info.cz/evropska-unie/globalni-pakt-o-migraci-jako-strasak-i-prelomovy-dokument-proc-by-k-nemu-melo-cesko-pristoupit-35393.html

 
Jsem jednoznačným zastáncem dobrých, civilizovaných postupů na nichž se shodne mezinárodní společenství. Jiná cesta není....... ....... 

 

Autor: Marek Trizuljak | neděle 16.12.2018 15:15 | karma článku: 15,42 | přečteno: 930x