Když žena vyznamená ženu. Skvěle, paní prezidentko Čaputová

Není to náhodou tak, že "Zemí krále Miroslava" kde se příjemněji a volněji dýchá, se pro nás stává Slovensko?

...

Motto: "Chceme-li lepší svět, mějme na srdci důstojnost každé ženy. Žena je dárkyní a prostřednicí pokoje a má se plně podílet na rozhodovacích procesech. Neboť až budou moci ženy rozdávat svoje dary, bude svět jednotnější a pokojnější. Vymoženost pro ženu je vymoženost pro celé lidstvo." (papež František 2. ledna 2020)

...

1/ Na počátku Nového roku 2020 udělila slovenská prezidentka nejvyšší státní vyznamenání Miladě Horákové. Osobnosti a životní osudy dvou žen, časově a generačně vzdálených, jsou v mnohém nesouměřitelné. Ale jedno mají možná společné, byť v rozdílné míře a za rozdílných dobových okolností. Také Zuzana Čaputová osvědčuje svoji občanskou statečnost v nepopulárním a mnohdy i hodně riskujícím nasazení pro zlepšení poměrů ve společnosti.
Symbolika vyznamenání, jež Zuzana Čaputová uděluje poprvé od svého nástupu do prezidentského úřadu, je čitelná. Na světlo vystupuje statečnost, odpor proti totalitnímu režimu a obhajoba svobody i za cenu osobních obětí.
Milada Horáková zaplatila vlastním životem. Byla popravena po vykonstruovaném procesu, který byl projevem státního teroru rozpoutaného komunisty po uchvácení moci. František Mikloško působil v disentu, v samizdatu a organizaci tajných církevních aktivit. V období 1983-89 nesměl vykonávat své.vědecké povolání a pracoval v dělnické profesi. Na jaře 1988 patřil k hlavním organizátorům pokojné manifestace věřících, která byla policií brutálně rozehnána. Peter Zajac, literární vědec, je jedním ze zakládajících členů VPN a protagonistů sametové revoluce. polistopadový politik a publicista. V roce 2019 obdržel Peter Zajac od prezidenta Miloše Zemana Cenu sv. Vojtěcha. „Váš život ztělesňuje to nejlepší, co v našich národech existuje – odvahu, víru a vytrvalost,“ řekl mu náš prezident před předáním ocenění. Zuzana Mistríková se v listopadu 1989 stala jednou z předních postav studentského hnutí. (Seznam vyznamenaných zde.) Za zmínku určitě stojí i vyznamenané osobnosti protinacistického odboje, např. Branislav Tvarožek oceněný in memoriam za odboj proti oběma totalitám

...

2/ Lidskost, úcta a respekt, víra v dobro, upřímnost, občanská statečnost. Takové jsou hodnoty platné pro oba naše národy, které toho mají tolik společného svojí historií, vzájemně blízkou kulturou a řečí. Jsem přesvědčen, že i v Česku se to brzy projeví mnohem více, než dosud. Že se probudíme ze zvláštního "zakletí", jehož symptomem je například veřejně projevované pohrdání principy pravdy a lásky, o nichž mluvil Václav Havel.
....

"Snažím se přistupovat k citlivým záležitostem tak, že pojmenuji hodnoty, jimž věřím" (...) "Mám úctu a respekt k jednomu z výdobytků listopadu 1989, a to je shromažďovací právo. Mám úctu a respekt k názorům lidí," (Zuzana Čaputová na Festivalu Pohoda v Trenčíně, v červenci 2019)
Ve dvou krátkých citacích slov paní Čaputové je obsaženo mnohé. Jde o hodnoty, jimž věříme a otázka, zda si za nimi opravdu stojíme. Důležitou součástí těchto hodnot je svoboda, úcta a respekt. Jména vyznamenaných, Milada Horáková, František Mikloško, atd. o tom vypovídají jednoznačně.
...

Velmi zajímavý je rozhovor Tomáše Halíka s Štefanem Hríbem věnovaný (nejenom) Zuzaně Čaputové, v diskusním pořadu Pod Lampou: 
https://vimeo.com/323266976

...
"Úkolem visegrádské čtyřky má být prosazování demokratických hodnot, svobody a právního státu". (Zuzana Čaputová při návštěvě v Budapešti) 

_____________________________________________________________
Dodatek pod čarou
Dle průzkumu veřejného mínění z prosince 2019 je pro české občany nejdůvěryhodnější osobností politiky právě Zuzana Čaputová. 
(https://www.novinky.cz/domaci/clanek/nejduveryhodnejsi-osobnosti-politiky-je-pro-cechy-caputova-vystridala-zemana-40307630)

...

Respekt a úcta Vám, vážená a milá paní prezidentko ze země nejbližší

..

P.S. Novoroční projev prezidentky Čaputové vřele doporučuji: 
https://www.youtube.com/watch?v=EsVfNNKhxHc

....

...

 

Autor: Marek Trizuljak | pátek 3.1.2020 10:37 | karma článku: 29,82 | přečteno: 1309x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Nebe je malíř

15.6.2024 v 13:28 | Karma: 14,70

Marek Trizuljak

Je to na houby...

14.6.2024 v 10:04 | Karma: 18,30

Marek Trizuljak

Na bouřlivé nížině

11.6.2024 v 7:13 | Karma: 14,06