Kdo to kdy viděl, dávat živlům lidská jména

Ono to fakt nedělá dobrotu. Nejeden skutečný Harvey, učiněný dobrák od kosti a veselá kopa, by se mohl kvůli tomu šeredně urazit.

Před několika lety likvidoval západočeské lesy orkán Kyrill a byli jsme nakonec rádi, že za ním nenásledoval divoký oblačný vír Methodios. Zato když na Litovelsku řádila smršť, (po hanácke asi sódrožka Fanča), tak se ometla i poblíž naší malebné vesničky a doslova votočila dvě stoleté lípy u silnice. Pardon, ne votočila, ale znárodnila. Tím se stalo, že tam stojí osamělá socha svatého Jana bez stromů, jak svaté za dědinó. Je zajímavé, že Fanča měla dost síly na velké stromy, ale na kamennou sochu si netroufla. Mohlo by to znamenat, že i soudružky mají někdy respekt. před věcmi posvátnými.
S hurikány je to jinačí kafe. Vypadá to, že v Texasu řádil ukrutný desperát a pistolnik Harvey a ještě mu pomáhala Calamity Jane. No a pak se zjevila Irma. Bohužel, lidské jméno k polidštění živlu jaksi nestačí. A rozhodně nepřispěje ke klidu na duši feministek, které byly údajně uraženy tím, že se hurikánu dává ženské jméno. Naštěstí nejsem maskulinistický aktivista, jinak bych se urazil zato, že feministky patrně nemají nic jiného na práci než se rozčilovat kvůli takové pitoreskní lapálii. Budu raději potichu, aby z toho náhodou nebyl tajfun u soudu pro lidská práva.

_____________________________________________________________________

Dobrá zpráva nakonec: Naopak to určitě jde, lidem můžeme dávat jména živlů. Mnohdy tak rádi činíme, je to výstižné a barvité.

 

.......

 

 

       

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | pondělí 11.9.2017 12:52 | karma článku: 12,56 | přečteno: 484x