Kdo bombardoval humanitární konvoj u Aleppa? No přeci nikdo!

Stejně tak jako NIKDO nesestřelil nad Donbasem malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Stanou se hrozné věci, udělají se děsivě snadno, ale NIKDO není až takový gentleman, pašák a frajer, aby se k nim hlásil.

Výjimku asi představují "klucí od daéše", kteří by se klidně přihlásili i k tomu, co nespískali. Jen když jim to vynese pro ně žádoucí, velmi specifickou popularitu. A u svých "zbožných skutků" se taky nafilmují, aby se jimi mohli ve světě pochlubit.
Abychom se však nepletli. "Klucí od daéše" zdaleka nejsou jediní, kdo stínají hlavy. Zajatcům stínali hlavy taky Japonci - takto národ s tisíciletou kulturou.
Jiný velký kulturní národ nechával při svém válečném tažení mile zvaném Drang nach Osten umírat zajatce hlady po desetitisících. Tentýž kulturní národ posílal lidi do plynu na základě "přesně vědecky definovaného" národnostního principu. Mělo to však svůj vývoj. Když při obsazení Ukrajiny začalo masové vraždění židovských obyvatel, přijel se tou podívanou osobně pokochat vysoký nacistický pohlavár. Pak mu ale na jeho parádní uniformu vystříkla krev jedné z obětí. Byl upřímně zhrzen ve svém estétství a vzápětí vydal pokyn, že se žádoucí "konečné řešení" musí provádět "čistějším a civilizovanějším" způsobem. Ale z toho národa takřka NIKDO po válce najednou nevěděl, co se v koncentrácích dělo. Mohl bych pokračovat dál. Například dnes už asi v Rusku jaksi NIKDO neví, co se dělo v gulazích. Jeden rozdíl tam však je. V Německu proběhla po druhé světové válce hluboká sebereflexe. Nastala u mnoha národů. U některých však zatím stále ne.
Zpět k otázce v názvu. Myslím, že můžeme dojít k tomu, kdo bombardoval humanitární konvoj. U Aleppa sama sebe vybombardovala lidskost. Tak jako sama sebe postřílela například u Srebrenice či v Katyňském lese. A tak dále, příkladů je až příliš mnoho. Někdy se s tím už konečně musí přestat.

Autor: Marek Trizuljak | sobota 24.9.2016 14:47 | karma článku: 29,93 | přečteno: 1403x