K téměř zapomenutému výročí - Orelská pouť v srpnu 1948 a drastická odveta režimu

Když už tedy údajně "nesmíme" :-D  vzpomínat na brutální invazi z roku 1968. V srpnu 1948 se konala na Svatém Hostýně pouť více než statisíce členů Orla a byla to jedna z největších demonstrací proti komunistickému režimu.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ve dnech 28. a 29. srpna 1948 se na Svatém Hostýně konala orelská pouť. Odhady se pohybují mezi 100.000 až 120.000 účastníků. (Orel měl v předválečné době kolem 145.000 členů). Pouť se stala velkou demonstrací proti komunistickému režimu, možná jednou z největších za jeho trvání. Tvrdá odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Orel byl prohlášen za protistátní organizaci a na přelomu let 1948-49 došlo masovému zatýkání činovníků i řadových členů. Zatčení byli převáženi do zlopověstné mučírny v Uherském Hradišti. a byli podrobeni neuvěřitelně krutým výslechům, včetně mučení elektrickým proudem.
(Vsuvka: Také mlácení a různé další způsoby fyzického týrání vězňů - i bez el. proudu - byly v Uherském Hradišti naprosto děsivé.. V téže věznici byla za války mučírna gestapa. Hrůzný genius loci se pak ani za komunistů nezapřel. O "personálních přesunech" pohůnků mezi dvěma totalitními režimy lze v tomto případě asi jen fabulovat, ale ta brutalita, i na komunistické poměry strašlivá, něco napovídá...) 
Většina přiznání násilně vynucených na členech Orla byla k velezradě anebo neoznámení trestného činu velezrady. Nejtvrdší tresty byly vyměřeny v délce až 18 let. Následovaly další procesy a tresty... (odkaz zde). Odsouzeno bylo nakonec kolem 200 členů Orla, z nichž mnozí skončili v nejhorších pracovních táborech na uranu, jiní pak byli posláni bez soudu do PTP.

Velmi stručně z historie. Tělovýchovná a sportovní organizace Orel formálně vznikla v roce 1909, i když počátky činnosti byly staršího data.Svatováclavské dny orelstva, konané v Praze v roce 1929 u příležitosti svatováclavského milénia, navštívil také prezident Masaryk. Za protektorátu byl Orel zakázán a řada jeho členů se zapojila do odboje. Dva muži ze skupiny, která provedla atentát na Heydricha, Josef Bublík a Jan Kubiš, byli členy Orla. Spolek byl obnoven v roce 1945 a poté v r. 1948 zakázán komunisty. Orlovny, hřiště, knihovny a další budovy či objekty byly zabaveny. Následky komunistické represe byly horší a dlouhodobější, než škody způsobené nacistickým zákazem v době války.. Svoji činnost obnovil Orel v roce 1990.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak vidno, v podobných spolcích je silný potenciál odporu proti totalitním režimům. Ty režimy to dobře vědí a neváhají s represí. Orelská pouť v srpnu 1948 naznačila, že ve společnosti byla stále vůle vzdorovat a že existovala i seskupení, která by mohla být vhodnou platformou odporu. Proto komunistická moc reagovala tak krutě.
Jak pro svoji účast na protinacistickém odboji, tak pro odpor proti komunistickému režimu a krutou odvetu, která následovala, si tito lidé - členové spolku Orel - určitě zaslouží vzpomínku a velké uznání. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | pátek 31.8.2018 9:22 | karma článku: 23,75 | přečteno: 516x