Emmerich Rath

Sportovec tělem i duší, člověk s rovnou páteří, který věděl, co je to čest. Myslím, že takové vysoké pojetí cti by potřebovali i dnešní sportovci (a nejenom sportovci).

..

Fascinují mě příběhy lidské důstojnosti a lásky ke svobodě. Osudy silné, hluboké, které tím více zasáhnou, čím více jejich protagonistům odepřel komunistický režim náležitou úctu. Věznil je, perzekvoval, manipuloval s nimi a nechával je žít zapomenuté v ústraní.
 

Emmerich Rath - (zdroj Wikipedia Commons, volné dílo. Autor fotografie: neznámý – Album representantů všech oborů veřejného života Česko-Slovenského, hlavní redaktor prof. Fr. Sekanina, vydalo Umělecké nakladatelství Josef Zeibrdlich, Praha I., Bílkova 17, 1927, Volné dílo,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11248647)

...

Životopisné údaje sem nebudu podrobně přepisovat, lze je snadno najít. Zmíním je pár věcí. E. Rath nesdílel německý nacionalizmus nepřátelský vůči Československu po jeho vzniku roce 1918. Byl loajálním občanem naší země a jejím vynikajícím sportovním reprezentantem. Stejně tak později odolal svodům nacizmu a odmítl říšské občanství. Četl jsem, že za války ukrýval postupně několik židovských spoluobčanů a pomohl jim uniknout před deportací.
Emmerich Rath byl také hrdinou příběhu o Hanči a Vrbatovi. Prý se vydal do vánice na záchrannou akci, nalezl vysíleného Hanče a pokoušel se dostat ho do bezpečí. Neměl však dost sil sám ho odnést, proto se vydal hledat pomoc.
Byl později pozván k natáčení filmu Synové hor. Ale když potom snímek viděl, byl zklamán, že neodpovídá pravdě.
Komunisté po roce 1948 E. Rathovi zlikvidovali živnost (obchod se skautskými potřebami) a zavřeli ho na rok do vězení. Také poslední roky života mu ztrpčili, nedovolili mu například jet na olympiádu, kam byl pozván jako sportovní legenda a chystal se, že pojede na kole. Do konce života se neshrbil, nechtěl být konformní s totalitním režimem, nade všechno se snažil uhájit si svobodu a nezávislost... 
 

Hluboce se před Emmerichem Rathem a jeho památkou skláním. 
Vedle mnoha vynikajících činů dokázal, že lze zůstat člověkem a odolat nenávistným ideologiím, nacionalizmu, nacizmu i komunizmu.

...

 

...

...

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | pátek 3.5.2019 22:55 | karma článku: 21,53 | přečteno: 492x