Dveře pokory

Vstup do baziliky Narození Páně v Betlémě je nápadně malý. Říká se mu "dveře pokory" nebo "brána pokory". Je vysoký přibližně 140 cm. Dospělý člověk se musí pořádně sehnout, aby prošel. Myslím, že je to docela dobrý symbol.

....... 

......
Poté, co Svatou zemi ovládli muslimové, bylo prý jaksi "dobrým zvykem" že chrabří bojovníci vjížděli do betlémské baziliky na koních. Jen tak z rozmaru, aby dali najevo, jak velice si posvátného místa váží.
Na takové počínání se prý už nemohl dívat ani samotný sultán, proto nechal hlavní vchod zazdít a ponechat jen vstup mnohem těsnější a nižší. Tím pádem už divoký vjezd nebyl možný. Řekl bych, že je mi těch nádherně nespoutaných lidiček fakt, ale fakt líto... Vždyť jejich svoboda projet se na koni kudy se jim zachce a dát tak najevo své "názory", byla strašlivě omezena. Notabene když to byli tak vynikající jezdci a válečníci, že ano.

.....

Interiér baziliky Božího narození v Betlémě - (autor fotografie M.Trizuljak)

.....

Když ten dávný příběh vztáhnu na současnost, tak opravdu nelze než litovat ty, jejichž právo urážet jiné třeba kvůli jejich přesvědčení, původu, atd. je "nestoudně omezeno" psanými a nepsanými zákony. Jsou to fakt "utiskovaní chudáci", když je jejich "svoboda" tak krutě potlačována...
.......
Svobodu slova - či svobodu projevit názor - nelze jednostranně odvozovat pouze od práv toho, kdo názor vyslovuje. Naprosto rovnocenně a rovnovážně je třeba vztáhnout ji také na práva těch, kdo jsou "vyjadřovaným postojem" jakkoliv zasaženi. Koncept bezbřehé svobody projevu paradoxně nevede ke svobodě, ale k útisku.

.......

Interiér baziliky Božího narození v Betlémě - (autor forografie M. Trizuljak)

 

 

...

Autor: Marek Trizuljak | středa 9.1.2019 12:24 | karma článku: 19,81 | přečteno: 471x