Co je to za vládce, kteří se ukrývají před lidmi?

Abdikovali jste od cti a odvahy. Abdikovali jste od vlastní země a jejích občanů, kteří slaví 30. výročí života ve svobodě. 

Opravdu nemáte co říci o svobodě, statečnosti a úctě k právu? Pak byste asi měli abdikovat ze židlí, které si kvůli své neodvaze a pohrdání lidmi ani nezasloužíte. Je Den boje za svobodu a demokracii. A vy nemáte ani kuráž promluvit přímo k lidem, kteří dnes svobodu slaví a děkuji za ni? 

...

1/ Za tuto zemi a její svobodu položili život mnozí. Jen namátkou: Jan Opletal, Josef Balabán, Josef Mašín, Václav Morávek, Jozef Gabčík, Jan Kubiš... A celý zástup účastníků protinacistického odboje. Pak za komunistů například Heliodor Píka, Milada Horáková, Jan Zábrana, Josef Toufar, Jan Palach, Jan Patočka... A k tomu stovky obětí okupace ze srpna 1968.
2/ Kardinál Tomášek v listopadu 1989 prohlásil:"Já i celá katolická církev stojíme na straně národa.“  
Zaslechneme podobně jasná slova od hlav země v těchto dnech? Stojíte na straně národa? Když ani tohle neumíte říci, tak k čemu tady vůbec jste?

3/ Premiér a prezident, kteří zmizí a nejsou přítomní na oslavách, tím dávají najevo, že si vůbec neváží tak významné hodnoty, jakou je svoboda země a neváží si ani jejích občanů. Co kdyby si tedy zvolili nějaké jiné občany a jinou krajinu?

4/ Seberte odvahu k pravdě, cti a svobodě. Vzpřimte se a zvedněte hlavy
...
__________________________________________________________________

Napsat ódu na tak krásnou a velkou věc, jako je svoboda, není snadné. Velká slova v dnešní době spíše násobí nedorozumění (nechce se nám rozumět jim, tváříme se, že jsme zapomněli).
Papež Jan Pavel II. definovat svobodu jako míru lásky jíž jsme schopni. Kdo nemiluje, (jinak řečeno, točí se jen kolem sebe a svého prospěchu), zacyklí se ve strachu a nesvobodě. Čím více jsme schopní milovat, tím jsme svobodnější. Zde však není řeč o sentimentu a vzrušivých zážitcích, řeč je o lásce velké a náročné, schopné činu a ochotné přinášet oběti.
Pro občanský život platí totéž. Kdo myslí jen na sebe, nestará se o společné dobro a nepečuje o růst svobody, ten se rovněž zacyklí do nesvobody a strachu. Zatímco ten, kdo setrvá v postoji lásky, ve statečnosti a ochotě přinášet oběti, je stále více svobodný. Více svobodnou se pak stává i společnost, v níž žije.
Než jen soubor práv a nároků, je svoboda mnohem více úkolem. Je otevřenými dveřmi k budoucnosti. Průvodními jmény svobody jsou odvaha, radost a naděje.  Dnes ji budou zvěstovat srdce zvonů, které se rozezní symbolicky v čase 17:11 

Deo Gratias

 

...

Autor: Marek Trizuljak | neděle 17.11.2019 11:37 | karma článku: 27,80 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Nebe je malíř

15.6.2024 v 13:28 | Karma: 9,61

Marek Trizuljak

Je to na houby...

14.6.2024 v 10:04 | Karma: 17,15

Marek Trizuljak

Na bouřlivé nížině

11.6.2024 v 7:13 | Karma: 14,05