''Co je pravda?''

Glosa k neuvěřitelné provokaci, která se odehrála na půdě Karlovy univerzity u příležitosti vzpomínek na události ze 17. listopadu 1989

Premisa. Z pohledu liturgického je dnes svátek Krista krále. Nemohl jsem si nevzpomenout na scénu výslechu Ježíše Pilátem. Po opakovaných Pilátových otázkách, co říká na obvinění, že se prohlašuje za židovského krále, nakonec Ježíš odpovídá: "Já jsem se proto narodil a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě". Na to reagoval Pilát otázkou: "Co je pravda?" A svůj vztah k pravdě vzápětí demonstroval tím, že si nad osudem vězně umyl ruce, jakože se ho to prý netýká.
Slýcháme to i v dnešní době téměř denně: "Haha, kterou pravdu máte na mysli?", "Co je pravda a kdo to určí?" atd. (Viz např diskuse k blogu Jakuba Rotha "Faktická nepřesnost je prachsprostá lež")

.......
 

Domnívám se, že to, co se stalo na Karlově univerzitě, konkrétně účast generála Alojze Lorence na besedě k událostem 17. listopadu 1989, je pohaněním akademické půdy a celého polistopadového vývoje naší země. Na podobné "drzé testy", co všechno si občané naší země nechají líbit, je třeba rázně reagovat.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/debata-listopad-univerzita-karlova-lorenc-zurnalistika-wollner-blazek_1811241718_lac

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zblaznili-jste-se-na-univerzite-karlove-debatoval-se-student/r~a733ca94ef7311e8b2380cc47ab5f122/

"Vy se na mě máte dívat jako na soudně netrestaného," poučoval své oponenty při diskusi Lorenc.
K tomu stručně:"Za své činy z doby socialismu byl v říjnu 1993 Vyšším vojenským soudem v Táboře odsouzen ke čtyřletému nepodmíněnému trestu. Trest si však nikdy neodpykal a odjel na Slovensko, jehož orgány v roce 2000 trestní stíhání zastavily. Teprve v roce 2002 byl Lorenc odsouzen k patnácti měsícům odnětí svobody podmíněně. (zdroj wikipedia) Alojz Lorenc také nařídil skartaci řady dokumentů z archivu StB. Proto mu historik Petr Blažek vyčítá, že tím znemožnil pravdivé faktografické bádání o mnoha věcech ze zločinné komunistické doby.
Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity, která besedu pořádala, poté stáhla pozvánky z webových stránek. Nevím, zda kvůli ostudě či jako pokus dodatečně tajit konání akce. Snad lze aspoň doufat v soudnost mladých lidí, studentů naší Alma Mater. Snad jim jejich učitelé řekli aspoň to, že totalitní režimy dvacátého století, nacizmus a komunizmus, jsou jednoznačně definovány jako zločinné.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------
 

Určitě bych všem mladým lidem doporučil navštívit výstavu připomínající dobu totality a utrpení lidí, která je k vidění v prostorách na Letné, pod bývalým Stalinovým pomníkem. Chtěl jsem se o expozici ve svém textu zmínit obšírněji, ale učinil tak kolega bloger Tomáš Vodvářka:
https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=689307

 

.......

.......

 

Autor: Marek Trizuljak | neděle 25.11.2018 11:23 | karma článku: 28,09 | přečteno: 1223x