Chcete-li Boha rozesmát, informujte ho o svých plánech - Deník z karantény, den dvanáctý

Zdá se mi, že prakticky celý svět teď znovu objevuje váhu aforizmu citovaného v názvu blogu. Ať vezmete v úvahu cokoliv: Plánovaný růst  ekonomiky, investic, obchodní výměny, HDP... všechny ty důmyslné aspirace jsou v jeteli. 

Záměrně jsem jako příklad vybral ekonomické ukazatele, protože ty se ve vládních hantýrkách staly nejvýše postavenou modlou, skloňovanou každý den stokrát.
Recese je humoristický pojem. Teď mi to znovu trklo, když jsem ráno otevřel zprávy a komentátoři sázeli do každé druhé věty sousloví ekonomická recese.  Nebe se vlídně usmívá nad naší pošetilostí.
 

...

Tuším, že jediný stát na světě zavedl do svého oficiálního slovníku pojem hrubé domácí štěstí. Tam se neskloňují denně "hrubosti domácího produktu". Deklarovanou starostí vládců země je, zda se občané cítí šťastní. Nechci to idealizovat, žádný stát na světě není rájem na zemi. Jde však o jasný symbol a výzvu, abychom si nenechali zaneřádit hlavu i srdce podsouváním představy, že štěstí člověka je ve vršení stále větší a větší hromádky. Není!

...

...

Taky jsem si dělal na letošek plány. Například cesty a výstavy, kterým jsem přikládal určitý význam. Mezitím nám přišlo pozvání, abychom se s mojí paní v létě zúčastnili mezinárodního uměleckého symposia... Mám rozpracované zakázky na uměleckou výzdobu kostelů, těšil jsem se na ně a dělal si naději, že by mohly dopadnout pěkně.  Všechno to teď visí v luftě, i když doma na tom zatím pracuji pomalu dál 
Nezlobím se, jsem si jistý, že to má smysl. Občas zaslechnu nesmyslné výkřiky, že epidemie koronaviru je Božím trestem.To není pravda! Táta, který má rád své děti, nedává jim příliš mnoho hraček. Anebo jim občas nějakou dokonce sebere a ukryje, aby nebyly rozjívené a nepraly se mezi sebou z čiré rozmařilosti.
Intuicí srdce jsem zahlédl, že všechno to, co teď prožívám, je darem.

...

...

Mezi "ztráty a nálezy" počítám i příběh, jak se mi počátkem února ozval kamarád ze studentských dob, s nímž jsme se léta neviděli. Studoval hudbu a stal se během času vynikajícím skladatelem. Práce, kterou dělá, má velkou hloubku. Pozval mě do Bratislavy na prezentaci své nové tvorby, a tak jsme se domluvili, že přijedu. Pak se to zvrtlo, Byly zakázány veřejné akce a uzavřely se hranice. Viděl jsem obrovskou lítost toho přítele nad zmařeným koncertem... 
Poslal mi aspoň zvukový záznam jedné ze svých skladeb. Victimae Paschali Laudes (Chvála velikonoční oběti). Je nádherná, uchvacuje mě. Sdílet ji zatím nemohu, snad později to možné bude.

...

...

"Vše co jsi mi vzal, vzal jsi mi z lásky, pro mé dobro"

...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | pátek 27.3.2020 10:19 | karma článku: 22,40 | přečteno: 520x