Bajka o mušce ''aktivizátorce''

Bez obav, nemíním si brát na mušku občany, jimž vadí současný stav věcí v naší kotlině. K občanským ctnostem rozhodně patří zájem o věci veřejné (a v nezbytných případech i setkání na náměstích).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hmyzí aktivizátorka poletuje a bedlivě sleduje... Všude vidí nějakou chybičku a zdá se jí, že ostatní se málo snaží. Muška je ovšem ryzím teoretikem (podle známého bonmotu o uměleckém kritikovi, který ostatním vysvětluje, jak geniálně by to ON dělal, kdyby to uměl).

Tak si naše hrdinka jednou vyhlédne káru pomalu stoupající do kopce. Vozka podřimuje a málo koníka pohání! Koník se fláká, mělo by to mít úplně jiné tempo! A tak muška ze všech sil pomáhá, (za což si sama sebe nesmírně váží). Bzučí vozkovi do uší, aby se probudil, pak se vrhne na koníka, štípe ho a poletuje kolem. Teď to s její pomocí konečně nabere správné tempo!
Koník pleskne oháňkou a je po mušce. Bez jejího otravování se mu stoupá do kopce mnohem lépe. V klidu doje do cíle.
Pak se ale koná sněm zvířátek a usnesou se, že ubohé mušce, která obětovala život za rychlejší příchod "lepších zítřků", by se měl aspoň in memoriam udělit náležitý metál, neřkuli postavit pomník. Zatímco těm, kdo bez rámusu, klidně a potichu táhnou káru, pomníky stavět netřeba, vždyť oni i bez toho trpělivě pracují, o žádnou slávu a chválu nestojí.
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muškou aktivizátorkou se kdysi stal jeden můj kamarád ze studentských časů. Byl načapán bez jízdenky a nechtěl zaplatit pokutu na místě. Proto si od něj revizor vzal občanku a sepisoval doklad o přestupku. Mezitím se tramvaj blížila k zastávce, kde provinilec plánoval vystoupit. Netrpělivě zahudroval: "Piš rychle, hmyze!". Tento popoháněč si ale žádný pomník nevysloužil. Ba dokonce ani plesknut nebyl. Jen částka pokuty poněkud narostla.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Asi jediným možným mravním naučením na závěr je, že neoriginální, epigonský autor tohoto blogu je obtížným a velmi pomalu píšícím hmyzem. 

 

Přeji krásnou něděli

       

       

...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | neděle 17.6.2018 13:15 | karma článku: 10,03 | přečteno: 231x