V Podolí u Brna mají neodvolatelného starostu, vinu nese KDU-ČSL.

Celá  kandidátka  KDU-ČSL  a Nezávislých pro Podolí odstoupila a vinou  této podivné  strategie  zbylo na řízení obce osm zastupitelů z patnácti.

Pro Brňáky: Podolí je ta vesnice co přes ni jezdíte na kole  z Líšně do Šlapanic a dál.   Na Náměstí svobody to máme pěšky devět kilometrů  a autem deset minut  večer i pět. To z takové  městské části  Řečkovice to mají dvojnásob daleko, ale svoji samostatnost máme rádi.  Jak je vidět, můžeme si díky ní dovolit i trochu toho božího Kocourkova.

Řízením osudu  a po vyhrané kampani jsem se stal, já, brněnská náplava,  jedním z nových  zastupitelů obce. Probíhá  volební zasedání  Zastupitelstva , je zvolen starosta a místostarosta , je zvolena Rada a poražení lidovci zjišťují , že  v radě nebudou mít Zastoupení . Nabízíme jim  sice místo předsedy Kontrolní komise a člena finanční komise, ale v  tu chvíli odcházejí spolu s druhými Nezávislými  na krátkou poradu , po ní se vracejí  a v předem napsaném projevu nám , účastníkům  zasedání a občanům,  bývalá starostka oznamuje,   že oni , když nemají místo v Radě,  ze Zastupitelstva odcházejí  a skládají mandáty. V následné noční  jízdě  připomínající slavnou jízdu Paula Revera z doby Občanské války v USA objedou obě sdružení veškeré své náhradníky  a zajistí také jejich písemné odstoupení z kandidátky.  Když se na druhý den  některých ptáme, zda vědí, co podepsali, netuší.

Inu, pokud by obě uskupení vyvinula stejnou aktivitu ve volební kampani, nikdy jsme my , naprosto jasní outsideři voleb,  nemohli vyhrát.  Vezmeme-li v  úvahu, že druhé Nezávislé sdružení, s lidovci vystupující v pozoruhodném  akordu  bylo složeno z mnoha  sportovních funkcionářů místní TJ, pak sportovního ducha  tedy  nepředvedli.  Uznat porážku a lépe se připravit na příští mač, to jsou snad hodnoty, které vyznává jak demokrat, tak sportovec.

Zákon je jasný  -  zbylo nás osm z patnácti Zastupitelů, jsme tedy usnášeníschopní a nezbývá nám, než si práci lépe rozdělit.  Hlasovat musíme konsensuálně jak v Evropské unii, což ale vidím spíše jako velkou výhodu.  Žádný  názor nemůže být protlačen silou  prosté většiny, musíme se prostě dohodnout a ostatní přesvědčit.  Odstoupivším všem třiceti (!) kandidátům, kteří  zahodili  do kanálu  bezmála 5000 hlasů  to snad nejlépe vysvětlí jejich vlastní voliči a zeptají se jich, proč je připravili o možnost zasahovat do rozhodování v obci obvyklou cestou zastupitelské demokracie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Tříska | pondělí 15.11.2010 11:48 | karma článku: 16,19 | přečteno: 2063x