Volby do senátu vyhrála přímá demokracie!

Celé dny do nás v TV buší rozbory voleb do krajských zastupitelstev a do senátu. Za vítěze prvních vyhlašuje ANO Andreje Babíše a druhých KDU-ČSL pana Bělobrádka. Já to vidím jinak.

Mimo nesporných číselných výsledků, musí také konstatovat další pokles účasti voličů. V krajských jen 35% a v senátních pouhých 15%. To rozhodně nemluví pro vychvalování naší zastupitelské demokracie, jako té nejlepší možné.

Proč voliči ignorují volby a věnují svůj čas a aktivity svým soukromým zájmům a zálibám?

Protože naše prospěchářské partaje „u vesla“ (Ludwig Mises – die Interessenparteien)  jim nedávají možnost volit takové své zastupitele, kterým důvěřují, ale vnucují jim celé kandidátky s pořadím, na které voliči nemají vliv. Bez ohledu na zkušenost voličů s jejich prodejností, hrabivostí a neschopností, kterými se „osvědčili“ v minulosti. A volič má „svobodu“ pouze volit nejmenší zlo!

A komentátoři a politologové „bádají“, co je příčinou toho, že největšího úspěchu v senátních volbách dosáhla právě nejslabší koaliční strana KDU-ČSL.

Já, na rozdíl od nich všech, vidím důvod v tom, že volby do senátu se konají podle jednoho z hlavních principů přímé demokracie, kterým je přímá volba kandidátů v jednomandátových volebních obvodech! Kdy volič má možnost volit jemu známou, osvědčenou a důvěryhodnou osobnost. A těch KDU-ČSL zřejmě kandidovala nejvíce.

Ale i ve volbách krajských se uplatnila drobnější možnost pro voliče, volit přímo. A to formou možností, preferovat na kandidátkách partají čtyři „své“ kandidáty kroužkováním. Nejvýrazněji se to projevilo při volbě Jiřího Čunka ve zlínském kraji.

Nejednou jsem již na stránkách mého blogu.idnes, i jinde, polemizoval s „chytráky“, napříč politickým spektrem, kteří neustále tvrdí, že přímá demokracie je neuskutečnitelná utopie. Naopak, po úspěšné volbě prezidenta republiky přímou volbou, i letošní volby ukázaly, že přímá demokracie je životaschopná.

Proto naše hnutí za přímou demokracii nepoleví ve svém úsilí a bude všemi moderními prostředky naše občany informovat o svých aktivitách, zejména na připravovaném internetovém portálu  http://citizens4dcr.webnode.cz.  

Autor: Zdeněk Trinkewitz | neděle 16.10.2016 19:02 | karma článku: 22,33 | přečteno: 814x