Varování z Rakouska – krize z roku 2008 neskončila

Naši politici a jejich ekonomičtí experti populisticky hlásají, že krize je za námi, že občané mají více utrácet a podnikatelé více investovat.

Tím že se ekonomika rozhýbá a my již navždy budeme spět k prosperitě a šťastným zítřkům – jako nám to slibovali naši dogmatičtí  komunističtí vůdci a jejich ekonomové. Jiné a rozumnější hlasy se ale ozývají ze sousedního Rakouska. Manželka mi přivezla odtamtud hornorakouský deník OÖNachrichten ze 24. září 2015. Z jeho ekonomické přílohy Wirtschaft budu krátce reprodukovat tři články. 

Die gröste und merkwürdigste Pleite – FMT hlásí s 50 miliony Euro předlužení a insolvenci roku. Hornorakouská strojírenská montážní firma FMT z Welsu vykazuje předlužení přes 50 milionů Euro a vyhlašuje insolvenci a ohrožení práce pro svých 540 zaměstnanců.

Das ewige Spiel: Die Metaller starten heute die Lohnverhandlungen – Věčná hra - kováci zahajují mzdová vyjednávání.

Šéf odborů Produktionsgewerkschaft Reiner Wimmer říká, že v době, kdy se podnikatelům daří, by měli něco z toho dát i svým zaměstnancům.

Vyjednávač podnikatelů Christian Knill naproti tomu tvrdí, že: „Krize r. 2008 ještě neskončila a jsou příznaky hrozby jejího návratu. Že čas pro zvyšování mezd nenastal“.

EZB vorerst gegen neue Geldspritzen – Ředitel Evropské centrální banky je proti masivním finančním injekcím do ekonomiky. Říká, že vyvolaný růst ekonomik rozvojových zemí kalí očekávané výhledy vývoje. V tom ho podporuje i hlavní poradce EZB Ewald Novotny. Také šéf italské cedulové banky Eugenio Gaiottise se obává důsledků březnové emise 1,14 bilionů Euro. Záplava peněz hrozí převisem nabídky na trhu, konkurenčním pádem cen, snižováním mezd a zpomalením až zastavením tempa investic.

Co si o tom myslíte?

 

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 25.9.2015 12:36 | karma článku: 19,30 | přečteno: 612x