Tentokrát mi Kalousek promluvil z duše

Slovutný borec konzervativní pravice Kalousek se chystá interpelovat ve Sněmovně ministra Babiše ve věci „zákonných“ metod krácení jeho vlastních daní z příjmu.

Pan Babiš se národu prezentuje jako bojovník proti daňovým únikům podnikatelů a podniků a jako podnikatel a občan, který své daňové povinnosti plní poctivě.

Zejména si zasedl na drobnější podnikatele zavedením EET a kontrolních hlášení o plnění jejich daňových povinností. Ale méně pozornosti věnuje únikům daním u velkých podniků a korporací, mezi které on a jeho AGROFERT patří, metodami tzv. optimalizace daní v „mezích zákona“.

Spoléhá na to, že většina občanů a jeho dnešních obdivovatelů se nevyzná v „cestičkách“, kterými se lidé jako on, dovedou vyhýbat zdanění všech svých příjmů.

Ty například spočívají v tom, že pan Babiš, jako majitel AGROFERTU, vydá jeho dluhopisy v miliardových objemech a s neobvykle vysokým úročením (dvoj až trojnásobným, než je obvyklé). Ale vzápětí je všechny skoupí jako fyzická osoba Babiš. A pak rok co rok tato procenta (v objemech desítek milionů), bez jakékoli námahy inkasuje do vlastní kapsy. AGROFERT si je započte do nákladů a tím si sníží zisk a daň z něho, rozuměj „optimalizuje“ ji!   

Babiš tak využívá zákonů, které jsou v záměrně, působením loby velkých kapitálových korporací a jejich akcionářů, formulovány tak, aby jim umožňovaly okrádat státní rozpočet touto „zákonnou“ cestou. A tak se většina daní vybírá od obyvatelstva formou DPH, daně ze mzdy fyzických osob a daní z příjmů OSVČ – živnostníků, drobných zemědělců, svobodných povolání. Tedy, tzv. střední třídy, která z neinformovanosti dnes volí stranu ANO „spasitele vlasti a poctivce do morku kostí“ Babiše.

Lidé by se měli znovu zamyslet nad tím, jestli pan Babiš je tím, za koho se vydává a mají-li jeho propagandě uvěřit.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | čtvrtek 2.2.2017 11:33 | karma článku: 47,15 | přečteno: 14663x