Světu vládnou psychopati a vedou jej do chaosu

K napsání tohoto blogu mne přivedly dva impulsy. Včerejší televizní rozhovor s novým premiérem Slovenska a naším v demisi Babišem, který demonstroval jejich snahy o „kvadraturu kruhu“, a četba HN z 25.5.2018, zejména str. 8 a 9.

Premiér slovenský je sice dosud „nepopsaný papír“ a Babiš, jehož papír je popsaný dostatečně, nechtěně demonstrovali, že jim chybí dlouhodobější koncepce nutných hlubokých systémových změn v domácí i zahraniční politice. To jim vytýkám zcela obecně. A tou marnou snahou o „kvadraturou kruhu“ mám na mysli jejich rozpočtovou politiku, ve které jim chybí respektování obyčejných kupeckých počtů, že bez dostatečných daňových příjmů a jejich kontrolovaného hospodárného využívání se nedají financovat jejich předvolební chimérické sliby voličům.

Četba HOSPODÁŘSKÝCH NOVIN byla povzbudivější. Ty čtu nyní jen příležitostně, protože mne odpuzuje jejich weltformat a zaměření na naši velkokapitálovou „elitu“. Ale v tomto čísle je patrný a mnou vítaný obrat ke střízlivějšímu a objektivnějšímu posuzování skutečného stavu jak v Česku, tak i ve světě. Příkladem (který jsem využil v titulku) je 1. stránka s titulkem JSEM TROCHU PSYCHOPAT o podnikateli Oliveru Dlouhém. Zaujaly mne i články o problémech dostupnosti bydlení mladých a sociálně slabých, vhodnosti forem maturit na středních školách, debata Jana Kavana a Michaela Žantovského o pozici ČR jako (ne-)možného mostu mezi Východem a Západem, nebo kritický pohled populárního ekonoma a filosofa Tomáše Sedláčka na humbuk kolem „spásného“ programu Průmysl 4.0 a jeho doporučení vypracovat ještě program Mysl 4.0, který by řešil problémy lidí v tom prvním.    

Zejména jsem však ocenil zmíněnou dvojstránku 8. a 9., na téma Oblasti ve světě, kde nyní hrozí krize s globálním dopadem. Že referáty zde opustily postoj obvyklého vychvalování úspěchů neoliberálního globalismu a upozorňují na šíření jeho negativních důsledků ve světě.

Viz titulky:

VENEZUELA               Až se zhroutí stát

USA                              Trump, tweetující časovaná nálož

ARGENTINA                V dluhové pasti

UKRAJINA                   Příběh ztracených nadějí

EVROPA                       Populisté se nevzdávají

ÍRÁN                              Válka s Izraekem není fikce

KLDR                             Riziko jaderného konfliktu

ČÍNA                              Bublina, která asi nepraskne

Oceňuji, že HN se polepšily v objektivitě svých zpráv i komentářů a že tím přispívají k názoru, že svět potřebuje ukončení bezohledných bojů o hegemonii jakýchkoli politických, ekonomických, vojenských, ideologických a náboženských systémů a účinné obnovení světové spolupráce v duchu Charty OSN.

Toto téma jsem pojednal na mých stránkách  http://trinkewitz.cz/?p=695

Autor: Zdeněk Trinkewitz | neděle 27.5.2018 23:14 | karma článku: 15,44 | přečteno: 976x