Řešením je pouze legální změna politického systému

Od minulého roku se stále více zvedají vlny občanského odporu proti nejrůznějším zvrhlostem dnešního společenského systému České republiky. Živelně vznikly a dále se organizují nejrůznější občanské aktivity a hnutí. Každé s jiným důrazem na různé jevy a kontroverzní fáze realizace reforem z programu pravicové koaliční vlády.

Zejména v minulém týdnu, projevy občanského nesouhlasu zesílily jak v počtu, tak v razanci a ultimativní formě požadavků. Nejsilnější byly demonstrace tzv. Národní rady Holešovské výzvy, celostátně organizované dne 15. března 2012.

Ve fungující občanské demokracii (jako ve vyspělých demokraciích) by se dalo očekávat, že o takové celostátní akci přinesou všechna media podrobné zprávy na prvních stánkách a v hlavních zpravodajských formátech TV a rozhlasu, a následně i kvalifikované politické komentáře a debaty s politiky a vládními činiteli. Ale v naší „demokracii“, až na ojedinělé kusé zprávičky v zapadlých částech novin nebo tele-medií, vládlo „ticho po pěšině“. Jen sobotní PRÁVO tomu věnovalo celou stránku PUBLICISTIKA. Tam komentátor Alexandr Mitrofanov situaci charakterizoval v článku s titulkem:  Akvárium proti vlně. Že rybičky v akváriu – vláda a media -  si plavou ve svém akváriu, nakrmené a v teple, a co se děje vně, je nezajímá.

Jsem také aktivistou jedné občanské iniciativy (české části Světového hnutí za přímou demokracii – WDDM), která má zásadní výhrady k současnému stavu české společnosti a která se již několik roků snaží sjednocovat českou neparlamentní opozici tak, aby své aktivity koordinovala a tím zesílila tlak na prosazení změn existujícího společenského systému. Proto jsem se účastnil jednání Národní rady HV o přípravě demonstrace na den 15. března, a přestože nesouhlasím s jejich programem a především s taktikou, i průběhu demonstrace na Václavském náměstí v Praze.

Podle mého očekávání neměla tato akce předpokládanou masovou účast, ani očekávaný ohlas. Také tam prezentované požadavky a navrhovaná taktika jejich prosazování, velmi radikálně formulované, nevycházejí z reálných podmínek a nemají naději na úspěch. Objektivně spíše vedou k obavám občanů z nelegálního extremismu a nahrávají tak dnešnímu vládnímu režimu. Toho také využil ministr Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce, když strašil diváky tím, že nejde o požadavek korekce vládních reforem, ale o změnu celého společenského systému v ČR, což prohlásil za útok na demokracii. To je ale pravdou jen v první části jeho tvrzení. Ano i nám (WDDM) jde o změnu politického systému. To však není útok na demokracii, ale jen na nefungující formu demokracie zastupitelské, která je pouze pro politickou a ekonomickou, korupční a chamtivou oligarchii, organizovanou do prospěchářských vládnoucích partají. Skutečnou demokracii je pouze demokracie „přímá“ - pro všechen lid, který se musí stát - i podle naší platné Ústavy - jediným a skutečným hegemonem ve státě, který si má zasloužit název demokratický.

Vzhledem k současné situaci se rozhodlo české hnutí WDDM, přejít od dosavadní pouze osvětové a sjednocovací činnosti k  politické aktivitě. V těchto dnech probíhá poslední fáze příprav, vedoucích k založení strany zcela nového typu, která chce legálními prostředky politického soupeření prosazovat program vytvoření nového ústavního pořádku České republiky.

V nejbliších dnech o tom budu podrobně informovat na mém blogu.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | středa 21.3.2012 10:00 | karma článku: 16,95 | přečteno: 1029x