Proč světovládné USA stojí před státním bankrotem

  Ekonomický deník Mladé fronty E15, přinesl 19.11.2014 zprávu čtk „Šéfové firem v USA mají víc než berňák“o tom, že největší US firmy vloni zaplatily svým generálním ředitelům více, než státu na dani z korporátního příjmu, jejíž daňová sazba činila jen 2,5%!!!

Není proto divu, že USA, nucené snovat krachující banky a čelící masivní nezaměstnanosti a současně vynakládající obrovské finanční sumy na válčení a demonstrování síly v celém světě, mají hluboce deficitní státní rozpočty a zadlužení v násobcích svých HDP v mnoha bilionech dolarů.

 

Bohužel, naše vláda, dnes pod sociálně-demokratickým premiérem, se chová v našich „malých poměrech“ podobně. Papouškuje, a bohužel i realizuje, neoliberální dogmata o prioritě snižování podnikových daní a nutnosti tuhé regulace mzdové a sociální politiky. A dociluje podobných „úspěchů“ jako vláda USA. Deficitních rozpočtů a pokračujícího zadlužování.

 

Ve stejném čísle E15 je také informace z pera Edity Muchové z Bratislavy o tom, že slovenská vláda zakládá státní investiční fond – Slovenský investiční holding, který bude kapitálově vstupovat do soukromých společností, kde bude konkurovat privátním bankám a současně bude mít možnost kontrolovat poctivost jejich podnikání a daňovou disciplínu.

 

Zde by naše vláda a vládnoucí koalice měly hledat příklad!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Trinkewitz | čtvrtek 20.11.2014 12:00 | karma článku: 25,11 | přečteno: 1578x