Otevřený dopis rektorovi Karlovy univerzity

Můj názor na dnešní stav českého školství. Jako absolvent ČVUT jsem poznal potřeby úrovně vzdělanosti techniků v průmyslu, v přírodovědném a technickém školství a v aplikovaném výzkumu. Dnešní je dlouhodobě neuspokojivá.

19. října 2015

Vážený pane rektore,

jistě i Vám je známo, že celý český školský systém zaostává za úrovní v kulturně a ekonomicky vyspělých zemích. Hlavními příčinami toho jsou: chybějící komplexní koncepce sytému, nízká průměrná odborná a morální kvalita pedagogického personálu a neefektivní využívání přidělených i vlastních finančních zdrojů.

Jednou z příčin tohoto stavu je „přemnožení“ nestátních středních a vysokých škol, zejména komerčních a humanitních oborů. Které jsou provozovány pouze s cílem maximalizace zisku jejich vlastníků, což vyžaduje tlak na maximalizaci „výkonů“, tj. maximalizaci počtu studujících a minimalizaci nákladů, včetně platů nedostatečně kvalifikovaných pedagogů. Atraktivity těchto škol pro studenty je docilováno nízkými požadavky na dosahované znalosti a schopnosti pro získání absolutoria. Výsledkem je „nadprodukce“ podprůměrně kvalifikovaných absolventů nepotřebných oborů a jejich nezaměstnatelnost, z toho plynoucí.

Lze proto celý tento vzdělávací systém považovat za nevýkonný, neefektivní a plývající finančními zdroji ze státního rozpočtu.

Moje tvrzení chci doložit praktickou zkušeností, které mám z členství z Klubu skeptiků, přidruženého ke známé Společnosti akademiků Sisyfos.

Po smrti dlouholetého předsedy klubu PhDr. Zdeňka Pokorného, který měl konexe na špičkové vědecké osobnosti, upadla atraktivita témat a kvalita přednášejících, protože nová vedoucí klubu je schopná zvát zpravidla jen ty méně kvalifikované.

Po poslední schůzce a přednášce v pátek 16.10.2015, se vyčerpala moje trpělivost a odhodlal jsem se reagovat tímto dopisem.

Přednášku na téma Ateistova příručka přežití přednesl Mgr. Robin Kopecký z PřF KU, zaměstnanec a absolvent této fakulty a fakulty FF UK. Bohužel jeho přednáška neměla ani obsah, ani formu podání na úrovni, která by se dala očekávat od absolventa dvou fakult Vaší univerzity a zaměstnance PřF KU.

Nejde mi o denunciaci tohoto Vašeho zaměstnance, ale jsem nucen ho použít jako příklad odborných kvalit Vašich absolventů, ale také za odstrašující příklad zaměření „vědecké práce a bádání“ na fakultách KU.

Považují kvalitu takových „výstupů“ z instituce, jakou by KU měla být, za nepřijatelnou a za neodpovědné mrhání veřejnými finančními prostředky.

Omlouvám se za tvrdé a možná osobní hodnocení situace, ale je to v mé povaze, říkat tvrdé a nepříjemné soudy.

V úctě

Ing. Zdeněk Trinkewitz

* 1934

_________________________________________________

Kopie tohoto e-mailu zasílám též ministrům školství a financí a kanceláři prezidenta ČR a bude zveřejněn na mém http://trinkewitz.blog.idnes.cz

      

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 19.10.2015 19:01 | karma článku: 34,28 | přečteno: 2332x