Kde se ztrácejí peníze ve zdravotnictví

Pouhým sledováním medií se občan dozvídá, kde všude se v našem zdravotnictví zbytečně ztrácejí peníze ze zdravotního pojištění, které potom chybí v ústavou garantované péči o zdraví pojištěných občanů.

Pan ministr zdravotnictví nás seznámil se svým novým epochálním objevením úspor v péči o náš chrup. Zařídí, aby si i ty nejlevnější zubní plomby každý pojištěný pacient platil hotově ze své kapsy. Nemám střední, ani vysoké medicínské vzdělání, takže možná nechápu, že zuby nejsou živým orgánem těla a nemají tudíž nárok na léčení v případě napadení chorobou nebo při úrazu. Reklamy na zubní pasty, a další přípravky pro péči o zuby, mne denně přesvědčují, že zubní kaz, paradontózu atd. způsobují všudypřítomné bakterie, podobně jako většinu nakažlivých chorob, napadajících ostatní naše tělesné orgány. Již dříve, jako celoživotně krátkozraký, jsem také nikdy nepochopil, proč jsou pojišťovny tak skoupé při poskytování nutné zdravotnické pomůcky, kterou jsou brýle.

V den páně ministrova prohlášení jsem si náhodou přečetl článek ve víkendovém Magazínu PRÁVAJsem neurotička. Mám naději?, který oslavuje různé nestandardní módní „terapie“ duševních poruch (jak: body terapie, arteterapie, focusing). Mě se tyto „převratné“ terapie jeví jako moderní šarlatánství a šamanismus, zahalené do „vědecké“ terminologie, které mají za jediný cíl vysoké příjmy jinde neuspěvších lékařských Cvachů. Jak se v článku uvádí, účtují si za hodinu „zpovědi“ nebo beznákladových „léčebných“ procedur částky kolem tisíce Kč.

To vše by mi nevadilo, kdyby jim na jejich pavědu a laciné triky naletěli různí hypochondři a důvěřivci. Ale také jsem se v článku dočetl, že někteří tito „terapeuti“ mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami, které jim toto „léčení“ proplácejí ze zákonného pojištění.    

A ještě, mimo tyto aktuální kauzy, chci vyjádřit svůj nesouhlas s příliš benevolentním financováním léčby narkomanů. Nemám námitky proti léčení těch, kteří byli k narkomanii svedení jako děti a mladiství, nebo byli k narkomanii donuceni násilím. Ti byli obětí trestných činů a nárok na bezplatné léčení musí mít. Ti však, kteří si drogovou závislost svobodně přivodili sami, by si léčení měli plně platit sami. Nemají-li vlastní peněžní prostředky, mělo by se jim dostávat jen akutní lékařské pomoci a zabezpečení nejnutnějších životních potřeb. Vyšší péči by jim měla platit jejich rodina nebo charitativní organizace.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | neděle 30.1.2011 14:40 | karma článku: 21,53 | přečteno: 1338x