Jak je to se státním financováním vědy v České republice?

Otevřený dopis ministrům Babišovi a Bělobrádkovi a předsedovi AVČR Drahošovi poukazuje na plýtvání finančními prostředky na zbytečnosti, zatím co se na účelné nedostává.

V Praze dne 10.10.2016

Vážení pánové,

průběžně sleduji proklamace všech českých vlád, premiérů a ministrů pravicových, levicových i středových, o nutnosti státní podpory rozvoje věd a školství.

Ale na efektivní realizaci těchto slibů však se však obvykle nedostává peněz ze dvou důvodů. Vlády a jejich ministři financí dávají v rozpočtech přednost výdajům „naléhavějším“ a vyvíjejí nátlak na ostatní ministry, aby hledali možnosti úspor ve svých rezortech.

Na mém blogu  trinkewitz.blog.idnes.cz z 1.9.2016 jsem zveřejnil Otevřený dopis ministru Babišovi o plýtvání rozpočtovými prostředky na vzdělávání nadbytečného počtu studentů v některých společenskovědních a humanitních oborech. Výjimečně se mi dostalo odpovědi od úředníka jeho ministerstva, že vše je v naprostém pořádku.

Dnes chci reagovat na efektivitu nakládání s rozpočtovými prostředky v edičním programu Nakladatelství Academia, Středisko společných činností AV ČR, v.v.i.

To vydalo v roce 2015 knihu Robert Nozick (*1938, +2002) – Anarchie, stát a utopie (překlad z angličtiny, 380 stran, náklad neuveden), Harvard University - 1974.

Je to kniha nečtivá a zmatená, zřejmě sepsaná na objednávku propagace nastupujícího neoliberalismu. A dnes je, po 40 létech a prokazatelném neúspěchu reaganomiky, vydávána u nás, zřejmě ve snaze oživit tuto neúspěšnou ideologii u nás. Náklady na tuto publikaci (třeba na překlad mnohdy nesrozumitelného textu a při neuvedeném nákladu) byly nepochybně statisícové. Vzhledem k jejímu zmatenému obsahu nebude zřejmě příliš žádána a čtena a bude mrtvě zaplňovat sklady knihoven.

Proto se Vás, jako občan dovoluji tázat, považujete-li ediční činnost nakladatelství Academia za efektivní, ale také za vědecky neutrální. 

S uctivým pozdravem

Ing. Zdeněk Trinkewitz

senior   *1934

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 10.10.2016 18:23 | karma článku: 18,07 | přečteno: 294x