Jak ČT vymývá mozky konzumnímu davu

Veřejnoprávní Česká televize má české veřejnosti poskytovat úplné, včasné, všestranné, pravdivé a objektivní zpravodajství o domácím i světovém dění a kvalitní komentáře k němu. A také kvalitní pořady vzdělávací, kulturní i zábavné

Všichni programoví pracovníci jakéhokoli seriózního media, od GŘ až do posledního novice, by se měli vždy řídit profesionálním kodexem svého novinářského stavu.

Na práci veřejnoprávní ČT, která je určena ke službě veřejnosti a je jí také financovaná, má dohlížet mediální Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zřízena zákonem
č. 231/2001 Sb., jako Správní úřad. Cituji: RRTV má dohlížet na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti vysílání a převzatého vysílání, dbát na jeho obsahovou nezávislost a na dodržování právních předpisů v oblasti vysílání. Rada monitoruje vysílání provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání i obsah audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání, reaguje na podněty široké veřejnosti a ukládá sankce podle zákona.

To však ČT nedodržuje, což je předmětem řady stížností veřejnosti u RRTV, která je však vyřizuje laxně a ponechává panu generálním řediteli ČT prostor pro svévolný výklad jeho  kompetencí a povinností v programovém zaměření i v personální politice, v níž uplatňuje ve veřejnoprávní instituci nepřípustnou stranickost.

Výsledkem je pokračující úpadek ČT jako poctivé veřejné služby občanské veřejnosti v celé její mediální produkci a přijímání komerčních praktik televizí privátních. Divák, který platí koncesionářské poplatky, je stále více obtěžován vlezlou reklamou a v honbě za nejvyšší sledovaností „krmen“ podbízivým programovým škvárem všeho druhu.

Nepřeberným podílem kuchařských vstupů, velkým podílem zpravodajství z profesionálních sportů se zdůrazňováním závratných platů jejich hvězd, včetně třeba i propagace hazardního pokeru, zaplněním programu ČT1 kriminálními seriály tuzemskými i importovanými a seriály typu „Červené knihovny“.

Ve zpravodajských pořadech a komentářích, i v cestopisných, převažuje nekritické vychvalování úspěchů a předností globalizovaného kapitalismu a opačně nekritické pomlouvání všeho co jím není. Zemanovi tzv. „televizní hoši a dnes i dívenky“ vítězoslavně ohlašují konec ekonomické recese, růst ekonomiky a pokles nezaměstnanosti, a chválí „uvědomělost“ našich občanů zato, že jim uvěřili a začali znovu lehkomyslně utrácet a tím podporovat ekonomický růst. Cudně však zamlčují, že občané utrácejí hlavně z vypůjčených peněz a že jejich zadluženost dále rychle roste a banky na nich profitují. Mlčí také o tom, že jisté zotavení globálního trhu je křehké a v jednotlivých zemích rozdílné. Že po finančním krachu Řecka nyní hrozí krach i Španělsku a Portugalsku. Sporadicky také přinášejí zprávy o masových demonstracích francouzských odborů proti prezidentem Hollandem chystaným změnám zákoníku práce ve prospěch podnikatelů, nebo o masových demonstracích amerických nezaměstnaných proti „vývozu“ pracovních míst do Mexika a jiných zemí s lacinou pracovní silou. K nimž se připojuje i prezidentský kandidát Trump ve své volební kampani. Zamlčuje se i falšování údajů o poklesu nezaměstnanosti v USA. Do té se započítávají pouze nezaměstnaní, kteří ještě pobírají podporu v nezaměstnanosti, ale většinu lidí bez práce ve skutečnosti tvoří ti, kteří na podporu nemají nárok.   

Zato mnoho prostoru je věnováno obdivu přepychového života boháčů. V minulém týdnu třeba aukcím diamantů omračujících cen až 1 mld. USD za kousek, nebo o šperkařském dodavateli cara Mikuláše II. Fabergovi, který mu dodával nejpřepychovější klenoty v době, kdy v Petrohradě dal střílet do prosebné demonstrace hladového dělnictva (to ale dávali soukromé PRIMA ZOOM). A nic v ČT nebylo o pobuřujících zprávách z Afriky, kde kapitalistické společnosti rabují nerostné bohatství a využívají nejlevnější pracovní sílu chudých zemí, zatímco tamní populace hladoví, je zotročována jejich kompradory a trpí malárií, tuberkulózou, AIDS a jinými smrtelnými nemocemi.

Varující je vzrůstající počet pořadů pro děti, které jsou stále více zamořovány brutalitou a násilím a waltdisneyjovskými zrůdami, namísto poetických postaviček a příběhů českých pohádek a Večerníčků.

Česká veřejnoprávní televize, instituce, která má sloužit občanům této republiky (ne zcela známo kým inspirovaná a uplácená) tak svými informativními, vzdělávacími, kulturními i zábavnými pořady, jim servíruje mentální opiáty, kterými jim cíleně vymývá mozek, záměrně deformuje jejich vědomí a ovlivňuje jejich společenské aktivity tak, aby se chovali jako otupělá apolitická konzumní masa. Masa, kterou vládnoucí finanční a politická oligarchie může snadno ovládat a obírat občany o jejich spravedlivý podíl na společenském produktu a celospolečenském blahobytu.               

Proto se ptám: „Jak dlouho bude ještě trvat, a co se ještě bude muset odehrát, než si tuto situaci většina občanů uvědomí a vzbouří se proti ní?“

Nebo to skončí totálním vymytím mozků celé lidské populace a z příslušníků druhu homo sapiens se stanou RUR, jejichž potřebný počet bude řídit Velký bratr prostřednictvím bezdrátových  elektronicky komunikačních prostředků a  „přebyteční“ jedinci se po selekci nechají „humánně“ vyhynout?   

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 23.5.2016 14:02 | karma článku: 38,55 | přečteno: 2835x