Dospějeme množením stran k totální impotenci Sněmovny?

K účasti ve volbách do Sněmovny se přihlásil rekordní počet stran. Z průzkumů volebních preferencí vychází, že do Sněmovny by mohlo postoupit až devět stran s nevýraznými preferencemi, jejichž koaliční potenciál je nevalný.

Aféra Čapí hnízdo s podezřelými Babišovými dotacemi z Evropských fondů a s údajným zneužíváním jeho funkce ministra financí pro likvidaci podnikatelských soupeřů, vyvolala nejen pokles preferencí ANO, ale současně vznik nových stran, které shromažďují sympatie rostoucího počtu voličů, nespokojených s předstíranými „úspěchy“ odcházející koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. 

Dojde-li skutečně k rozmnožení stran ve Sněmovně a tím i k nutnosti vzniku značně nestejnorodé koalice s nejistou sněmovní většinou, bude práce vlády i Sněmovny ještě zmatenější a neplodnější, než vlád předešlých. A ČR bude nadále přešlapovat na místě a ztrácet dech v soutěži s ostatním světem jak v politice, tak v ekonomice. Bude se stále více stávat pouhou kolonií dominantních států a světovládných bank a naši „státníci“ jejich kompradory.   

V zářijových volbách do Sněmovny proti tomu voliči již nemohou skoro nic udělat. Jedině vyjádřit svůj odpor k stávajícímu režimu buď masovou neúčastí ve volbách, nebo ještě lépe masovou účastí, ale s odevzdáváním neplatných hlasů, aby korupčnické partaje nezískaly nárok na státní dotaci za získané hlasy.

Patová situace v naší „demokratické“ republice má principiální příčinu v platné ústavě z roku 1992, kterou bez diskuse s občany narychlo upekl spiklenec a zrádce ČSR Klaus se svými nohsledy. V ústavě s falešnou protilidovou „zastupitelskou“ demokracií jen pro korupčnické partaje s jejich klienty a sponzory.

Jediným východiskem pro ČR a její lid je boj za vypracování a přijetí nové Občanské ústavy, podobné ústavě Švýcarska, která pro ČR existuje v řadě alternativních návrhů pro celonárodní diskusi.

Ale již před přijetím nové ústavy je možno, v rámci ústavy dosavadní, realizovat řadu významných systémových změn.         

Nejbližším programem by měly být následující legislativní změny:

- zrušen zákon o politických stranách s tím, že strany budou považovány za občanská
    sdružení bez jakýchkoli privilegií,

- změněn volební systém do Sněmovny na většinový v jednomandátových volebních
    obvodech, s právem každého občana kandidovat. Podobně, jako se dnes volí do Senátu,

- přijmout zákon o systému referend s realizovatelnými podmínkami jejich vyhlašování,
     jejichž výsledek je závazný bez dalšího schvalování Sněmovnou,  

-    přijmout účinné přísné zákony proti všem typům korupce ve státní i soukromé sféře.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 1.9.2017 14:07 | karma článku: 12,78 | přečteno: 464x