Díky paní Táňo Medvecká

Ke krásnému jubileu skvělé herečky přinesla ČT1 v úterý 20. listopadu, v 9:45, v pořadu Neobyčejné životy, velmi zdařilý rozhovor s paní Medveckou o jejím životě, umělecké dráze a názorech na život vůbec.

Sám jsem se s ní, jako herečkou, poprvé „setkal“ na počátku 70-tých let na představeních na scéně divadelní fakulty DISK a později se těšil z jejích divadelních i filmových a televizních rolí, ve kterých uplatňovala nejen svůj talent, ale i vřelý vztah k divákům a k lidem a životu vůbec. 

I dnes paní Medvecká pokračuje ve své práci, ale neprodává svůj talent žádným pokleslým dramatickým formám a věnuje se jen umělecky kvalitním inscenacím. Ve jmenovaném pořadu mne zaujala a potěšila zejména kritikou dramaturgických plánů a výběrů inscenací, nejen veřejnoprávní České televize, ale i divadel nebo filmových produkcí, dotovaných z veřejných rozpočtů.

Všude dnes převládá záplava kriminálních a jiných plytkých seriálů domácí i zahraniční provenience, kuchařských receptů z domova i zahraničí, zpráv o profesionálních sportech a banálních talk show.  Při výběru retrospektivních filmů a inscenací se většinou rovněž stále opakují plytké příběhy z předválečné „červené knihovny“, ačkoliv ve filmových archivech leží nevyužita mnohem kvalitnější díla. Zcela například zmizel, po léta oblíbený pořad Nedělní chvilka poesie, nebo vynikající pondělní inscenace z Bratislavy. Jejich využívání by jistě prospělo k zachování znalosti slovenštiny u naší mládeže a upevňování naší úzké sounáležitosti se Slovenskem.

Sám sebou spokojený generální ředitel ČT tuto skladbu programů omlouvá tím, že „publikům“ si to žádá. A asi zcela zapomněl, že zákon o ČT ji ukládá též kulturní vzdělávání veřejnosti. U komerčních televizí je podobné jednání pochopitelné, ale o veřejnoprávního media, financovaného z koncesionářských poplatků a miliardami Kč dotací ze státního rozpočtu, je to naprosto neomluvitelné! 

Proto znovu děkuji pani Medvecké za její vystoupení a přeji ji do dalších let ještě mnoho krásné tvůrčí práce pro českou dramatickou tvorbu a

PŘEJI JI HODNĚ ZDRAVÍ

Zdeněk Trinkewitz

Autor: Zdeněk Trinkewitz | středa 21.11.2018 14:07 | karma článku: 24,12 | přečteno: 1023x