21. století – bipolární svět globálního kapitalismu a čínského komunismu? (2)

V ČLR se konal 19. sjezd Komunistické strany Číny, kde hlavní referát přednesl Xi Jinping v němž prezentoval program Číny, směřující ke světovému vítězství „komunismu s čínskými rysy“.  

Dotyčný Xi Jinping změnil ústavu ČLR a nechal se zvolit doživotním prezidentem (předpokládám i do ostatních vrcholových funkcí) a vyložil principy vedoucí úlohy strany a jejího vrcholového vedení, jak ve straně samé, tak i v celé čínské společnosti. Na to vše bude přísně dohlížet Ústřední komise pro inspekci disciplíny. Nepolepšitelní rebelanti proti takovému režimu budou „převychováváni“ po dobrém i po zlém.

Jistě budu kritizován za zjednodušování představ o dalším vývoji světa v naší přítomnosti, od dneška až do vzdálenější budoucnosti. Je však neoddiskutovatelným faktem, že dvě největší světové ekonomiky – USA a Čína usilují o světovou hegemonii, nejen ekonomickou, ale i vojenskou. Dnes již zahájily „studenou válku“ ekonomickou, která ale bude po dozbrojení Číny hrozit přechodem do „teplejších“ forem.

Když mluvím o hegemonii USA, nemyslím tím jen je samotné, ale jako reprezentanty světového neoliberálního kapitalismu, jemuž vládne globální finanční oligarchie.Ostatní, dosud významné státy a aliance budou nuceny se připojit buď k hegemonu kapitalismu, nebo komunismu.

Tak to vidím dnes a co bude dále se již neodvažuji spekulovat.  

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 25.3.2019 20:20 | karma článku: 8,52 | přečteno: 283x