Evropská Unie musí vydržet

A to říkám jakožto euroskeptik a od začátku odpůrce spojené Evropy v této podobě. Ono totiž nic jiného nezbývá. Ze dvou důvodů.

                Na facebooku i na emailu se mi denně objevují různé petice za vystoupení z EU. A já se ptám? Co by se vyřešilo, pokud by se nám nějak povedlo vystoupit z EU? Vznikl by malý, izolovaný stát, který by neměl co nabídnout.

                Pravda je, že EU je v obrovské krizi. Jenže je to společenství  rozkrádající se na cca 4 000 000 km. čtverečních a žije v ní přes 500 000 000 obyvatel. V čemž spočívá její síla. A její možná záchrana. Takto velký útvar, má možnost přežít krizi, která by jednotlivé státy zahubila.

                Je pravda, že menší jednotka, může pružněji reagovat na nějakou vzniklou situaci, jenže z dlouhodobého hlediska, je lepší být členem většího společenství. Nebo mít možnost něco speciálního nabídnout. Jako třeba Švýcarsko a bankovnictví. jenže tuhle možnost většina států nemá.

                Problém je v tom, že západní Evropa nepoznala na vlastní kůži socialismus a ze dvou ideologií, kapitalismu a komunismu, si vybrala tu, kterou nezkusila. To je ten systém dotací, přerozdělování, centrálního plánování který bují v EU.

                Vrátil bych se kousek do historie. Hanibal, Alexandr Veliký, César,  Karel Veliký, Napoleon Bonaparte, Gustav II. Adolf, Hitler, Stalin, F.D.Roosevelt, Kennedy, Reagan. A konec. Jména těchto historických osobností, a ano patří tam i Hitler se Stalinem, si budeme pamatovat a budou se o nich děti učit stále. Proč? Protože tito lidé dokázali ve své době naprosto výjimečné věci. Byli to VŮDCI. Za kterými prostě národ stál. A to platí i v počátku vlády Hitlera. A v případě Stalina za války taktéž.

                I staří Římane si v době krize zvolili do čela diktátora. Lucius Cornelius Sulla je toho příkladem.

                Jenomže EU má v čele. No, kdo to ví? A v čele čeho? Parlamentu? Komise EU? Evropské rady? EU chybí někdo, kdo byl schopen spojit Evropu v celek. Demokracie je sice fajn věc, jenže v případě krize je to spíše na škodu. EU se momentálně chová jako A.J Rimmer v Červeném trpaslíkovi který místo rozhodného řešení navrhuje tvrdou letákovou kampaň.

                Evropská Unie má šanci přežít. Jenže se musí transformovat. V to co by dle velikosti měla být. Jeden stát. S jednou vládou, jednou měnou, jedněmi zákony, jednotnou politikou.

                A jednou hlavní řečí. Proto mohou přežít USA, ke kterým se snaží EU přirovnávat. Protože mají jednotnou vládu, jednotnou měnu. A ne jako v Evropě, kde každý stát má vlastní vládu, vlastní zákony, vlastní daně. A některé státy i rozdílnou měnu.

                Jenomže to by bylo nutné zapomenout na historii. Na to jak se každý ze států vytvářel, rostl a vyvíjel. Zapomenout na vrozená nepřátelství a vytvořit jeden národ, jeden stát s jedním vůdcem. A proto tohle nikdy nepůjde. Protože to připomíná to staré" Ein Volk, ein Reich, ein Führer"

 

                Takže se obávám, že i když by to byla jediná šance na funkční Evropu, nikdy se to nestane. Návrat k funkčnosti na principech EHS již také není možný. Což je bohužel škoda.

Evropa v současné době stoj opravdu na hraně přežití. A může přežít jen společně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Tribuček | úterý 29.9.2015 10:31 | karma článku: 13,70 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Milan Tribuček

Babyboxy, nebo byznys

25.8.2015 v 8:00 | Karma: 13,01

Milan Tribuček

Daň za bezdětnost

22.8.2015 v 19:10 | Karma: 22,57

Milan Tribuček

Jsme národ pokrytců

15.4.2015 v 9:15 | Karma: 19,26