Babyboxy, nebo byznys

Co se stalo, že z bohulibého počinu babyboxů se stává zřejmě nějaký pokus o byznys? Rád bych se mýlil.

     Na tuto myšlenku mě přivedl poslední otevřený babybox. Je v Turnově, místě mého současného bydliště a s jeho vznikem se začali objevovat v emailových schránkách turnovských firem zajímavé emaily.

     Jejich podstatou byla snaha vybrat peníze, zřejmě na chod tohoto babyboxu. Jenomže to má základno vadu. Nikde není ani slovo o tom, že by se jednalo o peníze na chod tohoto boxu. To by třeba i někdo přispěl. Jenže v té darovací smlouvě o tom není ani zmínka.

     Jen je tam vypíchnuta jedna věta "Obdarovaný tímto peněžitý dar přijímá a zároveň prohlašuje, že přijatý peněžitý dar použije k naplňování jeho účelu, tedy k zřizování a provozu schránek pro odložené děti, podpoře všech činností spojených s poskytováním pomoci, především ke stavbě azylového domu."

     Nevšiml jsem si tedy, že by činností spolku byla stavba azylového domu. Ani ve výpisu z obchodního rejstříku jsem se toto nedočetl. Tak proč? Budou peníze které se vyberou zde, použity někam jinam, na něco úplně jiného?

     Jak jsem psal na začátku, babyboxy jsou určitě obrovsky chvályhodný počin. A těch 124 dětí, které zachránili je opravdu výkon.

     Jenže Turnov má ještě jedno specifikum. Co nastane po odložení do babyboxu? Pominu li to, že ta anonymita je zde těžce problémová, protože je box hned vedle vrátnice, u hlavního vchodu kde se stále někdo nachází, tak je zde ještě jeden problém.

     V Turnově není ani porodní, ani dětské oddělení. Dokonce na telefonní dotaz na pohotovost, když bylo synovi zle, jestli můžeme přijet mi bylo řečeno, že s dítětem ani nemám jezdit, že mohou přijmout jen s bolestí břicha. Tak co tady budou dělat s novorozencem, potřebujícím akutní pomoc? Bude to dítě převáženo do Liberce, nebo někam jinam? Nebo si pro něj někdo pojede, popřípadě poletí vrtulník? Jaký význam tedy ten babybox má?

    Stále doufám, že hlavním účelem babyboxů je záchrana života. Ale nebylo by lepší budovat je tam, kde opravdu mohou ihned pomoci? V nemocnicích, kde je porodní nebo aspoň dětské oddělení?

Nebo se druhým, méně nápadným cílem babyboxů stává výběr peněz na něco jiného?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Tribuček | úterý 25.8.2015 8:00 | karma článku: 13,01 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Milan Tribuček

Evropská Unie musí vydržet

29.9.2015 v 10:31 | Karma: 13,70

Milan Tribuček

Daň za bezdětnost

22.8.2015 v 19:10 | Karma: 22,57

Milan Tribuček

Jsme národ pokrytců

15.4.2015 v 9:15 | Karma: 19,26