Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lesk a bída předvolebních vehiklů ČSSD

V letošních volbách ČSSD opět přišla se speciálním dopravním prostředkem. Tentokrát je jím americký truck značky Kenworth. Pokud chtěli sociální demokraté napravit svůj dva roky starý debakl s doble deckery, nemohli něco horšího snad ani vymyslet.

ETK

Historie využívání speciálních dopravních prostředků sociálními demokraty v kampaních je dlouhá, jako sama historie úspěchů ČSSD ve volbách. V roce 1996 tuto éru zahájil dnes již legendární Zemák, ve kterém Miloš Zeman objížděl republiku, popíjel Becherovku a hlásal svá hesla o spálené zemi. O dva roky později přidala tehdejší ČSSD k Zemáku předvolební vlak. Pod jehož kola, aniž by si toho vedle stojící Miloš Zeman vůbec všiml, v Ostravě spadl Lubomír Zaorálek. Naštěstí pro pana Zaorálka, vlak stál na místě, situace tak zůstala komickou a nestala se tragickou. V roce 2002 přišla s Vladimírem Špidlou snaha se od éry Zemanova vedení odstřihnout. V předvolební dopravě znamenala tato éra jistý útlum. Nástupcem Zemáku se stal autobus Zdeněk, který s věrným spojencem Miloše Zemana, Zdeňkem Škromachem, na palubě, křižoval v předvolební době jižní Moravu.

Renesance předvolebních dopravních speciálů přišla s Paroubkovým nástupem do čela ČSSD. Bohužel spíše než nádherná a působivá díla renesančních mistrů připomíná tato renesance do nekonečna nadstavovanou kaši ve stylu hollywoodských filmových sérií, kde každý další díl je horší a horší. Před dvěma lety tak vytáhli sociální demokraté do volebního boje s dvojicí vyřazených double deckerů, legendárních londýnských autobusů. Jejich působení na české politické scéně bylo úsměvné a tak trochu trapné. Celá double decker show byla provázena nejasnostmi stran technického povolení a bezpečnosti provozu. Snad nejtrapnějším momentem celého jejich účinkování byla pověstná jízda po D47, po které se za doprovodu troubení ostatních řidičů, sunuli rychlostí 40 km/h. Radko Martínek, tehdejší ministr pro místní rozvoj a dnešní kandidát na hejtmana Pardubického kraje, toto troubení komentoval slovy: „Věděl jsem, že to bylo z nadšení." Myslím, že z nadšení to nebylo. Dnes tyto nejprve dary později již jen výpůjčky od tehdejšího britského premiéra, Tonyho Blaira, stojí zrezivělé na parkovišti kousek za Prahou.

V letošních krajských a senátních volbách vyrukovala ČSSD s výše zmíněným truckem. Jako nápad to nezní až tak úplně blbě. Přijede truck se skládacím pódiem, odpadne tak stavění pódií a truck, podobně jako nedávný film Transformers,přitáhne pozornost voličů i médií. Realita je ovšem poněkud odlišná, truck se kvůli svým enormním rozměrům nedostane na náměstí historických českých měst. Ulice v jejich historických jádrech totiž nejsou na taková monstra stavěné. Truck je tak nucen do těchto měst nezajíždět, nebo rozvinout svou show na parkovištích hypermarketů na krajích měst. V dnešním Reflexu toto velmi trefně komentuje Petr Holec. A aby toho nebylo málo vyšlo najevo, že truck objíždí republiku, aniž by měl všechny potřebná povolení. Truck totiž o dva a půl metru přesahuje hranici, za kterou již musí disponovat speciálním povolením.  Dnes toto povolení na ministerstvu získal hlavní volební manažer ČSSD, Jaroslav Tvrdík. Je s podivem, že je získal právě on, který nás ještě včera přesvědčoval, že vše je záležitostí firmy, od které mají sociální demokraté truck pronajatý.

Je škoda, že ministerstvo dopravy potřebné povolení vydalo a je s podivem, že ho vydalo tak rychle. Ministerstvo nás tak připravilo o vtipnou podívanou. Sociální demokraté totiž měli přímo geniální plán. Do vydání povolení totiž plánovali celou roadshow, tedy vlastní truck a návěs přepravovat odděleně pomocí jiného, kratšího, tahače. Je zarážející, že politická strana, v jejímž čele stojí někdejší premiér, provozuje celých 14 dní největší lákadlo své volební kampaně nelegálně.

Autor: Matěj Trávníček | čtvrtek 18.9.2008 17:07 | karma článku: 25,36 | přečteno: 1460x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.