Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD porušuje Bohumínské usnesení už dávno!

Včera se rozhořel spor mezi brněnským primátorem Onderkou a hejtmanem Moravskoslezského kraje Palasem. Pánové se přou o to, zda by ČSSD měla spolupracovat s KSČM, nebo zda by měla takovouto spolupráci zcela odmítnout. Ve hře tak není údajně nic menšího než revize bájného Bohumínského usnesení ČSSD.

Roman Onderkaidnes.cz

Celá věc má dosti pragmatické pozadí. Onderka v Brně vládne s lidovci, zelenými a lokálním uskupením okolo někdejšího rektora Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky. Naproti tomu Palas vládne v otevřené koalici s KSČM a dva z jeho náměstků se pyšní titulem RSDr. a bohatou předlistopadovou minulostí. Spor Onderka x Palas se tak nachází na zcela materiálních základech. Přesto nelze Romanu Onderkovi upřít odvahu. Odvahu jít proti názoru, který má ve straně i po odchodu Jiřího Paroubka stále silné zastánce.

Škoda jen, že pan Onderka evidentně nezná usnesení vlastní strany. Za dlouhá léta se totiž v ČSSD stalo zvykem ohánět se Bohumínským usnesením při každé narážce na jejich možnou spolupráci s komunisty. Už málokdo, se ale ptal, co přesně je Bohumínské usnesení zač?

Pod tímto označením se skrývá část usnesení XXVII. sjezdu ČSSD z roku 1995. Cituji: „Sjezd potvrzuje platnost závěrů Hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extrémistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SČK, SPR-RSČ, KSČM, LB a SDL.“ V odkazovaných závěrem „Hradeckého sjezdu“ (uskutečnil se v roce 1993) se pak dočteme: „…nespolupracovat s Komunistickou stranou Čech a Moravy (příp. její nástupnickou organizací) a nevstupovat s touto stranou do žádných koalic….“

ČSSD tak vesele porušuje Bohumínské usnesení již více než 10 let. Toto totiž zakazuje všechny koalice. To znamená koalice na všech úrovních a jakéhokoli typu, tedy i ty skryté. Co si myslet o straně, která porušuje vlastní pravidla?

Onderkovu snahu lze však chápat tak, že prostě chce, aby koalice s komunisty skončily. Z hlediska argumentace má však pravdu Palas. Pro ČSSD je bezesporu výhodnější neomezovat si svůj koaliční potenciál, mít možnost spolupracovat s širokou paletou partnerů a tak snáze prosazovat svůj program a zájmy.

Pragmatismus je fajn, ale ideály do politiky patří a měly by tvořit její základ. S extrémisty nelze koketovat, extrémisty člověk na nudli neutáhne. Přesvědčili se o tom v minulosti například Franz von Papen, Bohumil Laušman, Jan Masaryk a konec konců i Edvard Beneš. Pan Palas je kryptokomunista, ostatně v KSČ(M) byl až do roku 1994, nemá proto asi příliš valný smysl jej komentovat. Nic jiného než obhajobu spolupráce s komunisty od něj asi čekat nelze. Je však třeba ocenit pana Onderku, který ze sebe odmítá dělat užitečného idiota komunistů. Možná i díky tomu se zapíše do historie jinak, než jako primátor Brna, který nechal na radnici nainstalovat neonovou vaginu.

 

Autor: Matěj Trávníček | úterý 8.6.2010 13:36 | karma článku: 40,30 | přečteno: 8135x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.