- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Chodila jsem do trhu prodávat med mému příteli včelaři. Měl 50 včelstev ve vozech s nimiž jezdil ke kvetoucím plodinám a tak mu stálo za to, vytáčet med častěji. Dělal to vždy po odkvětu určité komodity, takže já nabízela na tržišti med z ovocných stromů, lipový, akátový, bylinný, řepkový, jetelový, svazenkový a medovicový. Většina zákazníků si kupovala ten, který jim nejvíce chutnal.
Měla jsem však jednu stálou zákaznici, lékařku, jejíž vnučka byla alergická na pyl. Ta nakupovala celý sortiment s tím, že dostává-li vnučka med jako prevenci po celý rok, její alergické reakce na jarní ovzduší jsou tím pádem zanedbatelné. Již několik let se obejde bez léků.
Nutno však podotknout, že med nebyl včelařem zbavován pylu, což se pozná podle mazlavé hmoty na povrchu. Ideální je med pastovaný. Najděte si svého včelaře, navštivte ho při vytáčení a plnění medu do sklenic. Ohlídejte si tak kvalitu toho co kupujete. Zapomeňte na med ze supermarketu, dovezený z Argentiny, pocházející z květů cizokrajných rostlin. Ten našinci spíše uškodí, než prospěje.
Další články autora |
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha