The UK X - Factor 2009

Ve Velké Británii 13. prosince 2009 skončil šestý ročník pěvecké soutěže X - Factor. A jak jinak mohl skončit, než vítězství možná nové popové hvězdy.

Ale od začátku. Tato britská soutěž zpěváků s „něčím navíc" je již tradičním podzimním programem, který vyvrcholí těsně před Vánoci. A že je na co se koukat a co poslouchat nemusím snad dodávat.

Oproti české verzi tohoto pořadu mají v Británii čtyři kategorie a tedy i čtyři porotce. Dvěma stálicemi jsou Simon Cowell a Louis Walsh. Tři roky do poroty zasedá také Dannii Minogue, sestra slavnější Kylie a dva roky je porotkyní i Cheryl Cole, která je známá s dívčí skupiny Girls aloud. Porotcům byly přiřazeny tyto kategorie: Simon měl zpěváky přes 25 let, Dannii měla děvčata, Cheryl chlapce a Louis měl skupiny.

Každý týden se z původní dvanáctky vyřazovali soutěžící. Prvním kdo musel z kola ven byl čtyřčlenná dívčí skupina Kandy rain, dalším soutěžícím který byl odejit byl Rikki Loney, dále pak byla další skupina tentokrát tříčlenná dívčí Miss Frank, jako čtvrtá opustila partu Rachel Adedeji, pátou nečekanou obětí se stala nadaná Lucie Jones, dalším byl Jimie Archer, v sedmém týdnu přišel Louis o posledního zástupce v kategorii skupin o dvojčata Johna a Edwarda, další opustil soutěž Lloyd Daniels, desátým kdo musel opustit soutěž byl Danyl Johnson a tím jsme se dostali do finále, kam se dostala nadaná Stacey Solomon, velmi univerzální Olly Murs a Joe McElderry, majitel nejlepšího hlasu. Stacey byla poslední, kdo musel opustit finále ještě před jeho koncem a ve finále si to rozdali Olly a Joe. Nakonec větší podporu zíkal Joe McElderry.

Joe se tak stal šestým vítězem britského X - Factoru a zařadil se tak po bok Alexandry Burke z ročníku 2008, Leona Jacksona z ročníku 2007, Leony Lewis z ročníku 2006, Shayna Warda z ročníku 2005 a prvního vítěze Steva Brooksteina z roku 2004.

Šestý ročník přinesl celou plejádu osobností, kteří ozdobili vyřazovací večery: Robbie Williams, Alexandra Burke, Westlife, Michael Bublé, Whitney Houston, Queen, Susan Boyle, JLS, Bon Jovi, The Black eyed peas, Shakira, Mariah Carey, Leona Lewis, Rihanna, Alicia Keys, Lady Gaga, Janet Jackson, George Michael a sir Paul McCartney.

Již tradicí se staly společné songy, tento rok si zbylí finalisté zazpívali společný song před každým vyřazovacím kolem, ale hlavní společnou písní, jejíž výtěžek je věnován charitě byl známý song Michaela Jacksona You are not alone.

Jak se říká, král je mrtev, ať žije král. V Británii se už začíná připravovat sedmý ročník této oblíbené pěvecké soutěže.

20.12.2009

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vyskočil | neděle 20.12.2009 13:00 | karma článku: 7,03 | přečteno: 4466x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76