Óda na zelenou

Jak jinak by se tohle dalo nazvat? A co se vlastně za tím skrývá? Kdože to přebourává mé smýšlení o dokonalosti barevné kombinace z modrožluté na zelenožluté?

Kdo jiný než HC Energie Karlovy Vary. Není to tak dlouho, co jsem v Historie se opakuje, psal o úspěchu Energie ve čtvrtfinále play-off extraligy ledního hokeje. A mě to nedá, abych zase nezavzpomínal.

Přesně před rokem Energie prohrála v semifinále play-off pátý zápas s týmem z Českých Budějovic. Budějovičtí se tak ujali vedení v sérii 3:2 a stačil jim jediný zápas a postoupili by do finále. Karlovy Vary však cítili životní šanci a už tak rekordní sezónu chtěli vylepšit dalším rekordem, postupem do finále, což se nakonec podařilo, jelikož další dva zápasy Energie vyhrála a poměrem 4:3 postoupila do finále play-off, kde se střetla se Slávií.

Po letošní jízdě ve čtvrtfinále s Litvínovem, získala Energie do semifinále opět těžkého soupeře. HC Sparta Praha. Ta měla pro letošní rok velké cíle, ba ty nejvyšší. První semifinálový duel taky ukázal sílu vršovického týmu, když Energii porazil 5:2. Proti Energii bylo všechno. Těžký soupeř, který uštědřil první porážku v play-off a taky sázkové kurzy hovořili jasně ve prospěch Sparty. Energie se však přes toto vše dokázala přenést a v prodloužení vyhrála druhý duel na Spartě 3:2 a série se přesunula do Karlových Varů, kde Energie prohrála z dosavadních jedenácti zápasů v play-off (v této a předešlé sezóně) jediný zápas. Tuto porážku jim uštědřila Slávie ve čtvrtém finálovém duelu v loňské sezóně. Energie vítězstvím 5:3 a 5:2 nejen zvýšila poměr vyhraných domácích zápasů v play-off na 13:1, ale taky se ujala vedení semifinálové série se Spartou 3:1 a k zopakování loňského historického postupu do finále jim stačil jediný zápas. Ten se však měl odehrát na Sparťanském ledě. Zápas to byl vyrovnaný a v základní hrací době skončil 1:1. V prodloužení měli více štěstí domácí a Sparta snížila stav série na 3:2. Energie měla další možnost postoupit do finále na domácím ledě.

Poslední zápas jsem si opět nenechal ujít. A když ve třetí minutě Energie poprvé dala gól, co jiného byste mohli ode mě čekat, než slzy a myslím si, že už možná i víte proč. Ještě v první třetině se podařilo Sparťanům vyrovnat. Druhá třetina, která byla bohatá na vyloučení přinesla znovu vedení Energie, a když ve třetí třetině přidali ještě dva góly, byla to senzace. Třináct minut a sedm sekund. Tolik měli času Sparťané na čtyři góly, které potřebovali na prodloužení série. Jenže v hokeji se říká, že pět minut je dlouhá doba, ale při poměru 4:1 jde všechno tak rychle a navíc, když ty góly nepřichází. Konečné skóre ukazovalo 4:1 a Energie tak mohla slavit znovu po roce postup do finále. Série HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha skončila 4:2. Pro Spartu to znamená třetí místo v této sezóně a vylepšení loňské sezóny, kde vypadla už ve čtvrtfinále. Pro Energii to znamená minimálně obhájení vícemistrovského titulu z loňského roku. A po opakování čtvrtfinálového duelu s Litvínovem Energii čeká i opakování loňského finále se Slávií. Doufám, že se Slávií to nebude stejné jako loni.

 

ENERGIE, ENERGIE, ENERGIE

28.3.2009

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vyskočil | neděle 24.1.2010 0:10 | karma článku: 5,31 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76