Alice in wonderland

Tim Burton se po třech letech od svého posledního filmu rozhodl pro natočení jedné z nejslavnějších pohádek o Alence v Říši divů. A jednu z rolí v ní ztvárnil jeho, dalo by se říci, dvorní herec Johnny Depp, jemuž tyto bláznivé role naprosto sedí.

Děj tohoto příběhu je velmi jednoduchý, a i když se můžete občas ztratit v rýmovačkách, vynahradí vám to krásná výprava do Říše divů.

Alenka je devatenáctiletá dívka, která se už od dětství potýká s noční můrou, která se pořád opakuje. Až jednoho dne, kdy je postavena před otázku, která ji změní život, se tato noční můra zreální v podobě králíka v saku s řetízkovými hodinkami. Alenka ho pronásleduje ke králičí díře, kterou se propadne do kruhové místnosti, z které se může dostat jen malými dveřmi, aby jimi mohla projít, musí vypít nápoj, po kterém se zmenší, ale zapomene na stole klíček od těch malých dvířek a tak musí zase sníst zákusek, po kterém zase vyroste, když se však konečně dostane z kruhové místnosti, ocitne se v Říši divů, kterou zmítá spor Bílé královny a její starší sestry Srdcové královny, která po Strašném Zlodni uzmula své sestře vládu a krutě vládne Podzemní říší.

Jediný kdo tuto krutovládu může ukončit, je Alenka, která však již vyrostla a na své putování v Podzemní říši skoro zapomněla. Bílý králík ji však přivede zpět, ale Podzemní obyvatelé jsou přesvědčení, že to není ta správná Alenka a ani sama Alenka o tom není přesvědčena. Jediný, kdo si je jistý okamžitě, je potrhlý Kloboučník, který se snaží i za cenu svého uvěznění Alenku chránit a pošle ji do zámku Bílé královny, Alenka však jeho rad nedbá a rozhodne se Kloboučníka osvobodit.

Dostane se na zámek Srdcové královny jako přerostlá dívenka, a jako taková, s vadou, se zalíbí královně a tím se může po zámku beztrestně pohybovat, kromě vězněného Kloboučníka najde i meč, kterým má podle předpovědi setnout hlavu bájnému drakovi a tím znovu přivést k vládě nad Podzemní říší Bílou královnu. Alenka je však odhalena a Kloboučník má být popraven, ale díky kocourovi Šklíbovi se Kloboučník i Alenka zachrání a utečou na zámek Bílé královny, kde už na Alenku čeká brnění, ve kterém se má utkat s drakem.

Alenka drakovi hlavu setne a díky tomu se může vrátit do svého světa, ve kterém ji čeká důležitá odpověď na vyřčenou otázku.

Jednu z hlavních rolí si zahrál oblíbený herec Johnny Depp, kterému praštěné role nejvíce sedí, dokáže se do nich naprosto vcítit a každé roli, ve které ztvárňuje nějakého podivína, potrhlíka nebo komedianta, vnuká svůj osobitý smysl pro humor. Ani spojení Johnnyho Deppa s režisérem Timem Burtonem není náhodné. Před dvaceti lety si Johnny zahrál v dnes již pro mnohé kultovním filmu Střihoruký Edward, který se po úspěšném filmu Beetlejuice stal dalším fantaskním dílem Burtona, k jehož dalším filmům patří dva kousky se série o Batmanovi, Mars útočí, remake slavné Planety opic a Karlík a továrna na čokoládu. Pro Johnnyho je to během dvaceti let sedmý film, ve kterém si zahrál pod režijním vedením Burtona a nezůstane jen u sedmičky, už nyní se chystá další film, kde Johnny Depp sehraje hlavní roli.

6.3.2010

Autor: Tomáš Vyskočil | sobota 6.3.2010 23:48 | karma článku: 7,51 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76