Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zničit kladenské divadlo – rok první

Kladenská radnice už rok demoluje městské divadlo svým nekompetentním instalováním do funkce ještě méně kompetentní jednatelku Irenu Žantovskou. Herci odcházejí, představení se ruší a řešení je v nedohlednu.

Začátek loňských prázdnin měl pro jednatele Městského divadla Kladno příchuť konce. Kladenská radnice J. Krafku totiž odvolala s příchodem letních prázdnin, tedy v době pauzy divadelní sezóny a ještě v jeho nepřítomnosti. To ukazuje na promyšlenost celé akce, která trvá až do teď. Během loňského července a srpna, radnice vypsala výběrové řízení, do kterého se přihlásila jediná uchazečka. Ta nakonec skutečně vyhrála a radnice jmenovala Irenu Žantovskou jednatelkou divadla.

Její koncepce byla prostě nejlepší. Jelikož prý na této koncepci pracovala ve svém volném čase, není důvod, aby jí zveřejnila. Přes nátlak veřejnosti i opozice nakonec několikrát při veřejných debatách přislíbila její poskytnutí, dosud se tak však nestalo.

Na veřejném zasedání zastupitelstva kladenské radnice v září loňského roku měla I. Žantovská prezentovat fragmenty celé koncepce. Přišla s několika stránkovým, rychle spíchnutým dokumentem, který svou délkou několikanásobně přesahoval povolený maximální počet stran celé koncepce, se kterou měla vyhrát výběrové řízení.

Paní I. Žantovská je dobře známá v uměleckých kruzích jako maximálně průměrná režisérka a osoba, se kterou jde jen těžko vyjít při jakémkoli jednání. Kolem své osoby si vybudovala vysokou zeď, kterou lze přelézt pouze za cenu donášení na kolegy. Instalace této osoby do funkce byla přes všechen odpor dokončena.

Je jasné, že ukončení spolupráce s jednatelem J. Krafkou po několika letech dobré práce v jeho nepřítomnosti, navíc v době divadelních prázdnin, je faul dalece za hranou pravidel. Výběrové řízení do této funkce doslova spáchat za necelé dva měsíce je nevídané, což potvrzují snad všichni, kdo s takovou věcí měli v životě co do činění. Výběr byl neveřejný a s pouze jedinou uchazečkou. Vedení kladenské radnice  potřebovalo ve vedení divadla loajální loutku, které nebude vadit krácení rozpočtu, ale proč?

Ve druhé polovině roku začal hromadný odchod dlouholetých stěžejních členů hereckého souboru. Ukončování divácky oblíbených a především ekonomicky rentabilních představení. Na dotazy paní Žantovská neodpovídá a výjimkou jsou jen politicko-umělecké agitky do městem zřízeného a placeného kulturního plátku.

Start letošního roku se nesl ve stejném duchu, ukončování dalších představení ze starého repertoáru, najmutí dalších kamarádů a kamarádíčků do uměleckých funkcí v divadle.

O celou kauzu se zajímá Česká televize. Naposledy před několika dny v pořadu reportéři ČT, hovořil primátor Dan Jiránek (ODS) o novince – Etickém kodexu. Tento tajný dokument se objevil na sociálních sítích, k velké nevoli jak radnice, tak I. Žantovské. Dle něho na sebe nesmí herci dlouze zírat, nesmí na svých soukromých profilech na sociálních sítích jakkoli vyjadřovat negativní názor na divadlo a podobných perliček je tam skutečně dost a dost. Vrcholem všeho je, že pokud takto vadné chování zaměstnanec divadla o někom zjistí, musí to neprodleně nahlásit vedení. Začne pak kárné řízení s viníkem, který se nemá právo nikterak bránit, což je absolutně bizardní. Klasická ukázka toho, kterak si chce vedení vynutit respekt, který není schopno získat jinak. Zatímco I. Žantovská, skrze své loajální podřízené, seznamovala zaměstnance divadla s kodexem a ti se bouřili, D. Jiránek ji na radnici potápěl v rozhovoru právě s ČT kde říkal, že je to pracovní verze a že nechápe, jak je možné, že je kodex tak dlouhý a že by měl být maximálně na A4 a podobné předem nepřipravené nesmysly. Město nejspíš vysává z divadla finanční prostředky a už se nechalo slyšet, že hodlá rekonstruovat zimní stadion. Druholigoví kladenští hokejoví rytíři jsou přeci priorita číslo jedna.

Divadlo, které mělo v uměleckých kruzích skvělý zvuk, s velkou pompou avizuje pouze pět premiér pro nadcházející sezónu, přičemž jedna z nich pochází ještě ze starého vedení.

Celá situace se bude dál vyostřovat a je jasné, že lékem jsou komunální volby. Buď vyhraje politika kvalitně vedeného divadla bez vměšování zastupitelstva, které připravuje smysluplná představení a má koncepci rozvoje, nebo stávající koalice téměř všech dokončí demolici kladenského divadla, herci odejdou a z krajského divadla se stane dům, kam budou jezdit na zájezdy hostující soubory a kamarádi I. Žantovské.

Autor: Tomáš Volf | čtvrtek 18.6.2020 13:28 | karma článku: 0 | přečteno: 44x
  • Další články autora

Tomáš Volf

Turecko je v inflační krizi, lira nejslabší v historii

Turecká lira každý den stanovuje svá historická minima, zahraniční investoři se zbavují vládních dluhopisů, lidé úspory mění za dolary nebo eura a výhled ukazuje, že sazby půjdou dál dolů.

22.10.2021 v 10:04 | Karma: 16,27 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

Euro v ČR by vše zhoršilo, ceny by byly výrazně vyšší

Kdyby ČR přijala euro, ceny by to katapultovalo vzhůru. Klíčový je rozdíl mezi inflací a sazbami v ČR a v EMU. Zbavení se suverénní centrální banky, by v dnešní době znamenalo díru do peněženek všech občanů ČR.

14.10.2021 v 10:37 | Karma: 17,54 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

COVID19 zvedl nezaměstnanost žen více, než nezaměstnanost mužů

Domácí trh práce se za poslední rok výrazně změnil. Po třech letech opět hrozí, že počet lidí bez práce převýší neobsazená pracovní místa, obě čísla přitom rostou.

16.2.2021 v 13:11 | Karma: 5,84 | Přečteno: 193x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

Zlato ztratilo 14,5 %, stříbro dokonce čtvrtinu své hodnoty

Trhy se uklidňují. Aktiva se dočasně přesouvají do rizikovějších vod s potenciálně vyšším výnosem. Zotavení ekonomik bude znamenat opětovné zvýšení poptávky po drahých kovech, jelikož je jejich využití v průmyslu nezastupitelné.

1.12.2020 v 11:55 | Karma: 10,64 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

Les Misérables – index mizérie je pravděpodobně nejvyšší za posledních 12 let

Česká republika má pravděpodobně nejvyšší index mizérie od krize v roce 2009. Index mizérie neboli tzv. index bídy, je prostým součtem dvou makroekonomických hodnot, míry inflace a nezaměstnanosti.

22.10.2020 v 6:34 | Karma: 6,80 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 388x
Po VŠ vedl přes pět let dealingové oddělení a spoluvytvářel analytický team ve společnosti Citfin, kde s přestávkami působí dodnes. Nyní se zabývá analýzami finančních trhů s důrazem na FOREX a další ekonomická témata.

Nyní se na volné noze zaměřuje na reklamu a zviditelnění firem na internetu, především na sociálních sítích. Má zkušenosti s vedením projektů, jejich implementaci a vyhodnocování.

Je fanouškem fantasy literatury, má rád divadlo a ze sportů dává přednost posilovně.

Seznam rubrik