Česká koruna je nejslabší od začátku roku

Euro posílilo až nad 1,1000 EURUSD. Německá vláda ve čtvrtek potvrdila, že je schopna pomoci ekonomice ze speciálního podpůrného fondu. To trhy částečně uklidnilo a umožnilo euru smazat část ztrát mj. i proti koruně.

Česká koruna se během pátečního dopoledne podívala až ke 25,47 EURCZK. Na této hranici byla naposledy v polovině února, přičemž tehdy atakovala 24,75 EURCZK. Ztratila tedy téměř 6,5 %. Za jejím oslabením nestojí žádná makroekonomická data, ale především obava ze situace kolem koronaviru. Ten způsobuje také ztráty i akciových trh. S&P za poslední týden ztratil 11 % a propadl se až na 2883b. Při velké nejistotě na trzích se běžně investoři přesouvají do „bezpečných“ aktiv, mezi které patří především zlato, které od začátku prosince podražilo o 15 % až na 1690 USD/unci.

Nadále platí, že trhy budou velmi citlivé na každou novinku kolem šíření COVID-19. Makroekonomická data jsou nyní na druhé koleji zájmu a rétorická ujištění jednotlivých vlád o odhodlanosti podporovat ekonomiky, budou trhy v dalších dnech vnímána velmi pečlivě. Vysoké volatilitě se nejspíš nevyhneme ani v nejbližších dnech a kurzy se budou pohybovat až o jednotky procent.

Autor: Tomáš Volf | pondělí 2.3.2020 8:47 | karma článku: 8,94 | přečteno: 466x