Horský vláček Bernina Express

Je mnoho způsobů, jak obdivovat majestátní Alpské štíty. Tím méně náročným je využití horského vláčku Bernina Express. Ten jezdí již od roku 1973, kdy bylo rozhodnuto Rhätskými železničními drahami o rozšíření vlakové dráhy Chur – Tirano o samostatný vlak. 

Vláček Bernina se prodírá horskou krajinou přes desítky viaduktů, mostů a dalších neobyčejných stavebních prvků. Celá trať je ukázkou dokonalého švýcarského stavebního inženýrství. Bernina Express je jediný vlak, který přejíždí Alpy "vrchem", ostatní vlaky využívají dlouhé tunely Gotthardbahn a Lötschberg-Simplon. Za svou velkolepost byl právem odměněn roku 2008, kdy se celá trať dostala na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Konkurovat mu může snad jen také veleznámý Glacier Express.

Vláček vyráží z městečka Chur, které leží v 584 metrech nad mořem do průsmyku Bernina, přičemž překonává výškový rozdíl téměř 1700 výškových metrů. To vše "mašina" absolvuje bez jediného kousku ozubnicové dráhy. Z výšky 2253 metrů nad mořem pak vláček "padá" až do italského Tirana (429 metrů nad mořem). Díky tomu tak uvidíte nejen malebnou a drsnou Alpskou krajinu, ale také palmy v Tiranu.

Jízda tímto vlakem opravdu stojí za to. Neuvěřitelné výhledy z mostů, které ční více jak 90 metrů nad proláklinami nebo majestátní horské štíty jsou skutečnou ochutnávkou "moderních" Alp. Při obrovském stoupání není výjimkou, že jsou tunely vyrubány spirálovitě, nebo že vlak podjíždí i "sám sebe". Během jízdy je pak zcela běžné, že lidé téměř přebíhají ze strany na stranu vlaku nebo si stoupají ze sedaček, když podle plánku trati očekávají něco zajímavého. Pro výhledy je vlak velmi dobře uzpůsoben díky panoramatickým oknům, které "přetékají" až do oblasti střechy. V případě, že se vám cesta absolvovat nechce (jízdenka není nejlevnější), můžete část trati shlédnout z naučné stezky, která vede podél tratě mezi Bergünem a Predou. Vláček bývá oblíbeným zpestřením pro lyžaře ze Svatého Mořice nebo Livigna.

Autor: Tomáš Turek | úterý 23.12.2014 13:28 | karma článku: 9,83 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Tomáš Turek

Dycky Benátky!

21.7.2019 v 16:44 | Karma: 7,29

Tomáš Turek

La Sgambeda 2014

18.12.2014 v 19:32 | Karma: 5,06