Dycky Benátky!

Italské Benátky jsem navštívil několikrát, ať už na delší dovolené jen tam, výletě z pevniny nebo během slavného Benátského festivalu. 

Je tomu asi pět let, co jsem zde byl naposledy. A mám trochu obavu, že to skutečně bylo naposledy.

Ani nevím proč, ale pročítal jsem si články o Benátkách na zpravodajských serverech a nestačil jsem se divit co se to tam děje?! Podle zpráv jsou Benátky v poslední době enormně přeplněné turisty a to vede místní radnici k zavádění nejrůznějších restrikcí. Tou nejzásadnější je asi zpoplatnění samotného vstupu do města, které vejde v platnost od roku 2022. To prý nejvíce ocení místní podnikatelé, majitelé hotelů a restaurací. To mi hlava trochu nebere, chceme turisty, ale jenom tak trošku. Malinko mi to připomíná Cimrmanovské, „Otevřel si hospodu, ale chodili mu tam hosté“ (nebo jak to bylo). Každopádně vstupné není vysoké a myslím si, že žádného návštěvníka stejně neodradí. Ve všední den se bude platit 6 Euro, o víkendech a svátcích 10 Euro. Trochu doufám, že od poplatku budou osvobozeni například ti, kteří se v Benátkách ubytují (i když to místní vlastně nechtějí). Vstupenku si navíc do budoucna budete muset objednat dopředu.

Sice chápu, že přívaly turistů mohou být nepříjemné, ale zas na druhou stranu je turismus to, proč se mají místní obyvatelé nad poměry lépe, než zbytek celé Itálie (když pominu Tyrolsko). Ale pozor, dočetl jsem se, že zákazů je o mnoho více. Platí například zákaz posedávání, za ten hrozí pokuta až 400 Euro. Trochu si neumím představit, jak to v praxi funguje. Úsměvné je, že si nemůžete například máchat nohy v kanále (plavat v něm samozřejmě také nesmíte). Nesmíte si dát na ulici jen tak svačinu. Hodně hlídané je to především na místních mostech.

Bohužel si to turisté dělají do značné míry sami. Třeba dnešní zpráva, kdy si dva Němci vařili v historickém centru na vařiči kafe je možná úsměvná (pro ně asi ne, dostali pokutu asi 1000 Euro), ale je mi jasné že místní to nevidí rádi. A to už vlastně ani není vandalismus. Vůbec nepřemýšlím nad tím, že se někdo chová jako práce. Odhazuje odpadky nebo ničí památky.

Byl jste někdo v poslední době v Benátkách? Je to opravdu takové, jak to média popisují?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Turek | neděle 21.7.2019 16:44 | karma článku: 7,29 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Tomáš Turek

Horský vláček Bernina Express

23.12.2014 v 13:28 | Karma: 9,83

Tomáš Turek

La Sgambeda 2014

18.12.2014 v 19:32 | Karma: 5,06