- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tyrolsko toho nabídne opravdu hodně, možná nejlepší lyžařské areály Rakouska (Sölden, ledovec Hintertux, St. Anton, Zillertal a další), krásná jezera (Achensee, Piburgersee), dokonalý prostor pro horské výlety, kvalitní ubytování a služby nebo dobrou gastronomii.
A právě na tu jsem se zaměřil a hledal co je vlastně pro Tyrolsko typické a co si mám v restauraci objednat, když chci nějakou místní specialitu.
Käsespätzle
Začnu pokrmem, který je sice rozšířený po celém Rakousku, ale ty dělané v Tyrolsku mi vždy chutnaly nejvíce! Käsespätzle jsou vlastně malé knedlíčky s tvrdým (tzv. horským) sýrem, které zasmaží na pánvičce a podávají se s orestovanou cibulkou a míchaným salátkem s dresinkem. Do těch tyrolských se často přidává také muškátový oříšek. Käsespätzle dostanete snad na každé horské chatě na lyžařském svahu.
Zillertaler Krapfen
V překladu něco jako koblihy nebo taštičky, i když jako koblihy vůbec nevypadají. Vyrábí se z moučného a bramborového těsta a plní se tvarohovým sýrem (Graukäse) a bylinkami.
Brennensuppe s Kaspressknödel
Což je jednoduchá polévka připravovaná jako silný vývar zahuštěný moukou a takzvané stlačované knedlíky Kaspressknödel z nakrájené housky s velkou porcí tvarohového sýru Graukäse nebo Bergkäse.
Daumnidei
Daumnidei jsou smažené bramborové nudle případně šišky podávané na pánvi společně s kysaným zelím. Je to velmi jednoduché, ale chutné jídlo. Mnohdy si jej můžete objednat na nejrůznějších festivalech nebo kulturních akcích jako rychlé občerstvení.
Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl je typická pochoutka, která opravdu zasytí. Pokud si jej objednáte, dostanete vařené brambory s kousky vepřového nebo hovězího masa. Některé varianty jsou se překryté sázeným vejcem nebo dozlatova orestovanou cibulkou.
Nakládané vepřové
Často se podává také jako předkrm. Nakládané vepřové v solném nálevu se servíruje tradičně s čerstvým nebo kysaným zelím, případně s ostrou hořčicí.
Kaiserschmarrn
Neboli císařský trhanec je sladké pečivo z mouky, másla, mléka, cukru a vajec. Těsto se po malých částech smaží na rozpáleném másle. Výsledné kousky se podávají posypané poučkovým cukrem a přelité brusinkovou marmeládou.
Znáte nějaké další Tyrolské speciality?
Další články autora |