7 jídel Tyrolska, která si (možná) zamilujete

Tyrolsko patří k nejoblíbenějším z rakouských spolkových zemí. Ročně sem z Česka zavítají statisíce turistů a je jedno, zda v létě nebo v zimě. I já jsem si tuto oblast po všech stránkách zamiloval.

Tyrolsko toho nabídne opravdu hodně, možná nejlepší lyžařské areály Rakouska (Sölden, ledovec Hintertux, St. Anton, Zillertal a další), krásná jezera (Achensee, Piburgersee), dokonalý prostor pro horské výlety, kvalitní ubytování a služby nebo dobrou gastronomii.

A právě na tu jsem se zaměřil a hledal co je vlastně pro Tyrolsko typické a co si mám v restauraci objednat, když chci nějakou místní specialitu.

Käsespätzle

Začnu pokrmem, který je sice rozšířený po celém Rakousku, ale ty dělané v Tyrolsku mi vždy chutnaly nejvíce! Käsespätzle jsou vlastně malé knedlíčky s tvrdým (tzv. horským) sýrem, které zasmaží na pánvičce a podávají se s orestovanou cibulkou a míchaným salátkem s dresinkem. Do těch tyrolských se často přidává také muškátový oříšek. Käsespätzle dostanete snad na každé horské chatě na lyžařském svahu.

Zillertaler Krapfen

V překladu něco jako koblihy nebo taštičky, i když jako koblihy vůbec nevypadají. Vyrábí se z moučného a bramborového těsta a plní se tvarohovým sýrem (Graukäse)  a bylinkami.

Brennensuppe s Kaspressknödel

Což je jednoduchá polévka připravovaná jako silný vývar zahuštěný moukou a takzvané stlačované knedlíky Kaspressknödel z nakrájené housky s velkou porcí  tvarohového sýru Graukäse nebo  Bergkäse.

Daumnidei

Daumnidei jsou smažené bramborové nudle případně šišky podávané na pánvi společně s kysaným zelím. Je to velmi jednoduché, ale chutné jídlo. Mnohdy si jej můžete objednat na nejrůznějších festivalech nebo kulturních akcích jako rychlé občerstvení.

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl je typická pochoutka, která opravdu zasytí. Pokud si jej objednáte, dostanete vařené brambory s kousky vepřového nebo hovězího masa. Některé varianty jsou se překryté sázeným vejcem nebo dozlatova orestovanou cibulkou.

Nakládané vepřové

Často se podává také jako předkrm. Nakládané vepřové v solném nálevu se servíruje tradičně s čerstvým nebo kysaným zelím, případně s ostrou hořčicí.

Kaiserschmarrn

Neboli císařský trhanec je sladké pečivo z mouky, másla, mléka, cukru a vajec. Těsto se po malých částech smaží na rozpáleném másle. Výsledné kousky se podávají posypané poučkovým cukrem a přelité brusinkovou marmeládou.

Znáte nějaké další Tyrolské speciality?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Turek | pátek 28.6.2019 14:32 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1781x
  • Další články autora

Tomáš Turek

Dycky Benátky!

21.7.2019 v 16:44 | Karma: 7,29

Tomáš Turek

Horský vláček Bernina Express

23.12.2014 v 13:28 | Karma: 9,83

Tomáš Turek

La Sgambeda 2014

18.12.2014 v 19:32 | Karma: 5,06