Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jste také překvapení, že se v naší zemi krade?

Podívejme se, kdo stanovuje zákony v naší zemi, a nebudeme se mít čemu divit.Také vám vadí zdražování potravin, zvyšování daní, neschopnost politiků domluvit se a hlavně to, když vás někdo okrade a podvede? Málokomu však vadí, že se v naší zemi pošlapávají základní morální hodnoty a neslušné jednání je bráno jako normální. Právě absence slušného chování a morálních hodnot u lidí, kteří vedou naši zemi, způsobuje chaos a nestabilitu víc než jejich politické názory.

Můžeme se bavit o svých politických názorech, za co by měl nést odpovědnost stát, za co občané, můžeme diskutovat o přijetí eura, výhodách či nevýhodách našeho členství v EU. Můžeme se dělit na konzervativce a liberály, pravicové či levicové voliče. To, co by nás však mělo spojovat, je určitá morálka, zvláště u lidí, kteří tvoří elitu naší země, protože oni jsou vzorem našim dětem a celému národu. Proto nesu s velkým zklamáním, že mnoho herců a zpěváků střídá své partnery, používá vulgární slova ve své tvorbě a ještě to obhajuje svobodou projevu a uměním. Vrcholem všeho jsou pak násilné texty nedávno zmíněného rapera, kterého se snažili zastat ti, kdo nerozumí tomu, co je svoboda slova a projevu.

Pokud chceme být vedoucí druhých (političtí, umělečtí, morální...) měli bychom předně myslet na ty, které vedeme, a být jim pozitivními vzory. Zde se ukazuje, že většině celebrit jde však jen o své vlastní zájmy bez ohledu na dopad jejich činů a slov. Nějak jsme si zvykli, že tento underground k umělcům patří. Občas přetočíme film, zakryjeme dětem uši a dál hledáme v našich televizích hodnotnou zábavu a hudbu nebo zajímavé osobnosti. Naštěstí máme možnost volby.

V politice je to už složitější. Ve zprávách se dozvídáme o předražených státní zakázkách, vytunelovaných společnostech, zneužitých dotacích i soukromých financích. Slyšíme o pomalých soudech, obtížné cestě k dopadení viníků a dokonce o prezidentské amnestii pro ty, kteří už dopadeni byli. Také si připadáte podvedení a okradení? Ptáte se, proč si musíme ničit auta biosložkou v palivu, proč musíme dotovat solární energii, proč politické strany nedrží svá slova a prohlášení. Odpověď najdeme, když se podíváme na osobní morálku jednotlivých politiků. Musíme si uvědomit, že od lidí, kteří pijí více než je zdrávo, rozvádějí se a používají vulgární slova, nemůžeme očekávat, že nebudou krást, lhát a zastanou se druhých ve svém "zaměstnání".

U našich politiků se stalo úplně běžným, že si po zvolení do funkce najdou kromě nových poradců i nové manželky. Zvláště u našich premiérů se jedná o jev velice módní a málokterý mu odolá. Nerozvedli se pouze Josef Tošovský a Václav Klaus, který však také prožil svou aférku. Rozvod v době nástupu do čela vlády za sebou měli Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross a Jan Fischer. Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se rozvedli po odchodu z funkce. Dále bychom mohli pokračovat u ministrů, jako byl třeba Martin Bursík (bývalý ministr životního prostředí a expředseda Strany zelených), Petr Bendl (ministr zemědělství, bývalý ministr dopravy a středočeský hejtman) je rozvedený třikrát, Radek John (bývalý předseda strany Věci veřejné a ministr vnitra), Michael Kocáb (ministr pro lidská práva), Miroslav Kalousek (ministr financí), Vladimír Mlynář (ministr informatiky) a třeba také Vratislav Mynář (prezidentův kancléř). Vypadá to skoro jako nařízení, že jakmile se člověk dostane do politiky, musí změnit svůj outfit a vyměnit manželku za mladší.

Jak mohou dodržovat smlouvy a dohody lidé, kteří nejsou schopni vyjít ani se svým partnerem a respektovat smlouvu manželskou. Můžeme od takových lidí očekávat závazné a férové postoje v jejich práci, když ve svém osobním životě se věrností neřídí?

To však nejsou jediné skutečnosti, na které jsme si zvykli. Hejtman a místopředseda ČSSD nám několikrát za sebou tvrdí, že se s prezidentem nesešel. Když je jeho lež odhalena, rezignuje. Jako důvod však uvede debakl ČSSD ve volbách. Svou lež nechává bez komentáře. Dále tu máme současného prezidenta, který vrávorá nejen díky holdování alkoholu, ale i ztrátě soudnosti, která se projevila třeba 28. 10. 2013, kdy vyznamenal dohromady státním vyznamenáním komunisty i jejich oběti. V létě jsme mohli slyšet v médiích koktat opilého ministra financí pana Kalouska a nakonec se podívejme na současného předsedu vlády, který použil v jednom krátkém rozhovoru na půdě poslanecké sněmovny čtyři vulgární slova, nemluvě o necitlivém a netaktním způsobu celého rozhovoru na téma, které by si úctu zasloužilo.

Zvykli jsme si a necháváme to být, sledujeme vše jako reality show. Otupěli jsme a tito lidé určují svým jednáním klima i pravidla v naší zemi, aniž by si uvědomovali odpovědnost, která z jejich postavení vychází. Naopak využívají svou pozici pro vlastní příležitosti a blaho. My se pak můžeme jen domnívat proč biopaliva, proč zrušit církevní restituce, proč solární energie. Pravda je taková, že člověk, který ztrácí morálku v jedné oblasti, přivírá oči i v dalších.

Problém nás voličů spočívá v tom, že dáváme více na rétorické schopnosti a charisma daných lidí, než na hodnoty, které zastávají. Oddělujeme soukromý život od veřejného, což by se v těchto úřadech nemělo. Pokud je někdo veřejná osoba, měl by veřejně reprezentovat morální hodnoty ve své práci i osobním životě.

Potřebujeme politiky, kteří budou nejen dobří ekonomové, prognostici, řečníci, ale také dobří lidé. Lidé, kteří neskočí hned po tom, co se jim líbí a je pro ně výhodné, nebudou své problémy řešit tím, že od nich utečou, ale budou bojovat za dobrou věc a pro druhé lidi.

Morální hodnoty v naší zemí ztrácí umění i politika. Rozdíl mezi umělci a politiky však je v tom, že nevhodně zpívajícího rapera můžeme v rádiu vypnout a dát prostor jinému, politik však bude svým jednáním ohrožovat tuto zemi po celé své volební období.

Potřebujeme změnu, která je na každém z nás. Měli bychom ctít morální hodnoty ve svém osobním životě a nedopřávat sluchu lidem, kteří takové hodnoty ignorují. Pak nebudeme muset v naší zemi řešit tolik problémů. Pojďme hledat lidi, kteří si váží konzervativních hodnot, a volit ty, kteří je budou naší zemi přinášet.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Růžička | pondělí 16.12.2013 9:21 | karma článku: 44,50 | přečteno: 6563x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 884x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik